Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kopiec kreta. Biszkopt z bananami"
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12381
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 849
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12381
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 849
Składniki
Biszkopt: Margarynę rozpuszczamy, lekko studzimy. Suche mieszamy dokładnie z jogurtem i margaryną. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy margaryną, dno wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do tortownicy. Wstawiamy na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 175oC.
W ostudzonym cieście wydrążamy łyżką środek, zostawiając 2-centymetrowe brzegi. Okruchy przekładamy do miski, drobno kruszymy. Banany obieramy, odcinamy końce, przecinamy wzdłuż, płaską stroną układamy na biszkopcie.
Masa: Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, dodajemy resztę wody, podgrzewamy, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy lekko przestudzoną żelatynę i cukier puder. Ochłodzoną w lodówce czekoladę ścieramy na tarce. Mieszamy z pokruszonym ciastem. Masę śmietanową wykładamy na biszkopt z bananami, formując kopiec. Wierzch posypujemy okruchami. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, by śmietana dobrze zastygła.
Czas przygotowania 85 minut. Cena jednej porcji około 0,90 zł
Wartość odżywcza: 1 porcji, 275 kcal, Białko 4 g, Tłuszcz 26,9 g, Węglowodany: 67 gŹródło: Rewia