Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kremowe piramidki z malinową galaretką"
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 223
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 737
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 911
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 223
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 737
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 911
Składniki
Wysmaruj 6 misek olejem, obłóż w środku papierem do pieczenia.
Rozpuść łyżeczkę żelatyny w 2 łyżeczkach gorącej wody. Do garnka przełóż maliny, 2 łyżeczki cukru i gotuj, mieszając, na małym ogniu, aż sos uzyska gładką konsystencję. Dodaj rozpuszczoną żelatynę. Wystudź, rozlej do miseczek i wstaw do lodówki.
Przełóż kremówkę i mleko do garnka, lekko podgrzej, dodaj 1/2 szklanki cukru i 2 łyżeczki żelatyny. Ubijaj, aż cukier się rozpuści. Uważaj, żeby nie zagotować masy. Zdejmij z ognia, dodaj waniliowy ekstrakt. Wystudź do temperatury pokojowej. Wylej śmietankową masę do miseczek ze stężałą galaretką. Wstaw do lodówki przynajmniej na 6 godzin. Gdy się zsiądzie, ostrożnie przewróć miseczki do góry dnem i wyjmij deser. Powoli oderwij papier.
Czas przygotowania: 45 minut • 6 porcji • 150 kcal/porcja • koszt: 2 zł/porcjaŹródło: Olivia