Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis zrodził się z tego, co było w lodówce i w szafkach. Pewnego popołudnia naszło mnie na coś słodkiego. Przejrzałam zawartość domowego spichlerza i stworzyłam coś, co okazało się przepyszne. Mąż i teściowie w pół godziny zjedli wszystko (no dobrze, trochę im pomogłam), więc deseru bronić nie trzeba. Tym razem przygotowuję go w wersji bez alkoholu (matka karmiąca) i dodatku masy kajmakowej (po prostu tym razem nie mam jej w domu), ale w odpowiednim miejscu dopiszę także te dodatki. Deser jest przyjemnie kremowy, rozpływa się w ustach, do tego chrupiąca warstwa herbatnikowego spodu i lekka niczym chmurka bita śmietana…
Jajka dokładnie myjemy i zalewamy wrzątkiem, aby je sparzyć. Potem zalewamy zimną wodą.
Herbatniki umieszczamy w mikserze i dokładnie kruszymy.
Dodajemy masło, masło orzechowe i kakao, miksujemy do uzyskania w miarę jednolitej masy (okruszki będą widoczne).
Wysypujemy kruszonkę na wyłożoną papierem blachę (u mnie spora keksówka). Schładzamy w lodówce.
Oddzielamy białka od żółtek. żółtka miksujemy z cukrem pudrem na biały puch.
Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. [W wersji pierwotnej na tym etapie dodawałam nieco alkoholu – likieru śmietankowego lub advocatu]. Masę dzielimy na dwie porcje.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, a w drugiej misce gorzką czekoladę. Jedną dodajemy do jednej miski z kremem, drugą – do drugiej.
Ubijamy pianę z białek i połowę dodajemy do kremu z białą czekoladą, a drugą połowę – do kremu z gorzką. Mieszamy delikatnie.
Na spód wykładamy najpierw krem z gorzką czekoladą, a na to krem z białą czekoladą i schładzamy w lodówce. [W pierwszej wersji na spód z herbatników rozsmarowałam jeszcze cienką warstwę ok. 4 łyżek masy kajmakowej]
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i pozostawiamy do ostygnięcia. Ubijamy schłodzoną śmietanę z jedną łyżeczką cukru pudru. Do ubitej śmietany dodajemy żelatyne i miksujemy na wolnych obrotach.
Śmietanę wyciskamy za pomoca rękawa cukierniczego na kremy, posypujemy gorzkim kakao oraz posiekanymi drobno orzeszkami ziemnymi.
Przed podaniem kroimy. Deser można też przygotować warstwami w pucharkach.
W sprzedaży pojawiły się świeże i smaczne truskawki, więc można z nimi przygo...
Odsłon: 1433
Ostatnie dni mocno dają się we znaki pod względem upałów, dlatego dzisiaj mam...
Odsłon: 3484
Mój mąż uwielbia ugotowany bób w osolonej wodzie z dodatkiem ząbków czosnku....
Odsłon: 28
Ta przepyszna sałatka z młodej kapusty i papryki świetnie nadaje się do wekow...
Odsłon: 152
Skrzydełka w marynacie Kentucky, pieczone w woreczku, idealnie komponujące si...
Odsłon: 5847
Mój mąż uwielbia ugotowany bób w osolonej wodzie z dodatkiem ząbków czosnku....
Odsłon: 28
Ta przepyszna sałatka z młodej kapusty i papryki świetnie nadaje się do wekow...
Odsłon: 152
Skrzydełka w marynacie Kentucky, pieczone w woreczku, idealnie komponujące si...
Odsłon: 5847
Składniki
Jajka dokładnie myjemy i zalewamy wrzątkiem, aby je sparzyć. Potem zalewamy zimną wodą.
Herbatniki umieszczamy w mikserze i dokładnie kruszymy.
Dodajemy masło, masło orzechowe i kakao, miksujemy do uzyskania w miarę jednolitej masy (okruszki będą widoczne).
Wysypujemy kruszonkę na wyłożoną papierem blachę (u mnie spora keksówka). Schładzamy w lodówce.
Oddzielamy białka od żółtek. żółtka miksujemy z cukrem pudrem na biały puch.
Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. [W wersji pierwotnej na tym etapie dodawałam nieco alkoholu – likieru śmietankowego lub advocatu]. Masę dzielimy na dwie porcje.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, a w drugiej misce gorzką czekoladę. Jedną dodajemy do jednej miski z kremem, drugą – do drugiej.
Ubijamy pianę z białek i połowę dodajemy do kremu z białą czekoladą, a drugą połowę – do kremu z gorzką. Mieszamy delikatnie.
Na spód wykładamy najpierw krem z gorzką czekoladą, a na to krem z białą czekoladą i schładzamy w lodówce. [W pierwszej wersji na spód z herbatników rozsmarowałam jeszcze cienką warstwę ok. 4 łyżek masy kajmakowej]
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i pozostawiamy do ostygnięcia. Ubijamy schłodzoną śmietanę z jedną łyżeczką cukru pudru. Do ubitej śmietany dodajemy żelatyne i miksujemy na wolnych obrotach.
Śmietanę wyciskamy za pomoca rękawa cukierniczego na kremy, posypujemy gorzkim kakao oraz posiekanymi drobno orzeszkami ziemnymi.
Przed podaniem kroimy. Deser można też przygotować warstwami w pucharkach.
Przepisy Desery
Desery
JAGODZIANKI
Desery
Najlepsze ciasto z owocami
Desery
Mój mocno bakaliowy keks
Desery
Krucha szarlotka
JAGODZIANKI
Nie ma lata bez jagodzianek. Bardzo puszyste, delikatne ciasto, wypełnione le...
Odsłon: 138
Najlepsze ciasto z owocami
Ciasto z babcinego przepisu. Najlepiej smakuje z kwaśnymi owocami. Ja dodałam...
Odsłon: 1340