Do góry

Desery Przepis na:

Kremowy czekoladowy deser

Kremowy czekoladowy deser

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 21

Dodano:

Odsłon: 136

Ten przepis zrodził się z tego, co było w lodówce i w szafkach. Pewnego popołudnia naszło mnie na coś słodkiego. Przejrzałam zawartość domowego spichlerza i stworzyłam coś, co okazało się przepyszne. Mąż i teściowie w pół godziny zjedli wszystko (no dobrze, trochę im pomogłam), więc deseru bronić nie trzeba. Tym razem przygotowuję go w wersji bez alkoholu (matka karmiąca) i dodatku masy kajmakowej (po prostu tym razem nie mam jej w domu), ale w odpowiednim miejscu dopiszę także te dodatki. Deser jest przyjemnie kremowy, rozpływa się w ustach, do tego chrupiąca warstwa herbatnikowego spodu i lekka niczym chmurka bita śmietana…

Składniki

  • 150 g herbatników (spód)
  • 2-3 łyżki masła orzechowego (spód)
  • 2-3 łyżki masła (spód)
  • 2 łyżeczki kakao (spód)
  • 250 g serka mascarpone (krem)
  • 60 g gorzkiej czekolady (krem)
  • 60 g białej czekolady (krem)
  • 2 jajka (krem)
  • 40 g cukru pudru (krem)
  • 250 g śmietanki kremówki (śmietanka)
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wrzącej wody i przestudzonej (śmietanka)
  • 1 łyżeczka cukru pudru (śmietanka)
  • Gorzkie kakao i posiekane orzeszki ziemne do dekoracji.
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Kremowy czekoladowy deser

Przygotowanie

  1. Jajka dokładnie myjemy i zalewamy wrzątkiem, aby je sparzyć. Potem zalewamy zimną wodą.

  2. Herbatniki umieszczamy w mikserze i dokładnie kruszymy.

  3. Dodajemy masło, masło orzechowe i kakao, miksujemy do uzyskania w miarę jednolitej masy (okruszki będą widoczne).

  4. Wysypujemy kruszonkę na wyłożoną papierem blachę (u mnie spora keksówka). Schładzamy w lodówce.

  5. Oddzielamy białka od żółtek. żółtka miksujemy z cukrem pudrem na biały puch.

  6. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. [W wersji pierwotnej na tym etapie dodawałam nieco alkoholu – likieru śmietankowego lub advocatu]. Masę dzielimy na dwie porcje.

  7. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, a w drugiej misce gorzką czekoladę. Jedną dodajemy do jednej miski z kremem, drugą – do drugiej.

  8. Ubijamy pianę z białek i połowę dodajemy do kremu z białą czekoladą, a drugą połowę – do kremu z gorzką. Mieszamy delikatnie.

  9. Na spód wykładamy najpierw krem z gorzką czekoladą, a na to krem z białą czekoladą i schładzamy w lodówce. [W pierwszej wersji na spód z herbatników rozsmarowałam jeszcze cienką warstwę ok. 4 łyżek masy kajmakowej]

  10. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i pozostawiamy do ostygnięcia. Ubijamy schłodzoną śmietanę z jedną łyżeczką cukru pudru. Do ubitej śmietany dodajemy żelatyne i miksujemy na wolnych obrotach.

  11. Śmietanę wyciskamy za pomoca rękawa cukierniczego na kremy, posypujemy gorzkim kakao oraz posiekanymi drobno orzeszkami ziemnymi.

  12. Przed podaniem kroimy. Deser można też przygotować warstwami w pucharkach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 17 października 2019 "Co było w lodówce i w szafkach..." i takie przepisy są najlepsze :))) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń