Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna, cynamonowa szarlotka z bezową pianką na kruchym cieście.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 62
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 380
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 62
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 380
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Składniki
Na stolnicy mąkę posiekać z masłem dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sól, żółtka i zagnieść ciasto w kulę. Jeśli ciasto będzie się rozpadać, należy dodać łyżkę kwaśnej śmietany, włożyć do lodówki na około godzinę.
Jabłka zetrzeć za pomocą tarła na dużych oczkach, jeśli jabłka są bardzo soczyste, to należy odcisnąć nadmiar soku. Następnie dodać cynamon i cukry, ( ilość cukru białego zależna jest od kwasowości jabłek), dobrze wymieszać.
Białka ubić i dodać skrobię ziemniaczaną, a następnie cały czas miksując wsypać cukier puder. Miksować do uzyskania sztywnej, lśniącej konsystencji.
Przygotować standardową formę wyłożoną papierem do pieczenia i wyłożyć 3/4 ciasta, a następnie przykryć je przygotowanymi wcześniej jabłkami, na to wylać pianę z ubitych białek, a górę posypać resztą ciasta rozcierając je w palcach.
Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni z ustawioną funkcją góra- dół i piec przez około 60 minut. Ciasto można podawać na ciepło. Smacznego!