Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto jeżynowe

Kruche ciasto jeżynowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 24

Dodano:

Odsłon: 140

Pyszne kruche ciasto obficie otoczone masą jeżynową jest nieco kwaskowe. Dlatego, jeśli wolicie dużo słodyczy, dodajcie po prostu więcej cukru do masy.

Składniki

  • Ciasto: 230 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • 20 g cukru pudru
  • Nadzienie:
  • 500-700 g jeżyn
  • 2 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • Kruszonka:
  • 50 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kruche ciasto jeżynowe

Przygotowanie

  1. Jeżyny po umyciu umieszczamy na patelni, dodajemy 2 łyżki cukru, podgrzewamy kilka minut, żeby owoce puściły sok. Następnie w 100 ml wody rozpuszczamy budyń i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, wlewamy do gotujących się jeżyn i mieszamy, aż masa zgęstnieje, po czym odstawiamy do wystudzenia. Zagniatamy kruszonkę.

  2. Z mąki, masła, żółtka i cukru pudru zagniatamy ciasto, które zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Dno formy (ok.26 cm) i jej boki wykładamy papierem. Ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy, nakłuwamy widelcem, wylewamy masę jeżynową i nakładamy kruszonkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i pieczemy 40-45 minut. Po wychłodzeniu można posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń