Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne kruche ciasto obficie otoczone masą jeżynową jest nieco kwaskowe. Dlatego, jeśli wolicie dużo słodyczy, dodajcie po prostu więcej cukru do masy.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2121
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 93
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 178
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 172
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2121
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 93
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 178
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 172
Składniki
Jeżyny po umyciu umieszczamy na patelni, dodajemy 2 łyżki cukru, podgrzewamy kilka minut, żeby owoce puściły sok. Następnie w 100 ml wody rozpuszczamy budyń i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, wlewamy do gotujących się jeżyn i mieszamy, aż masa zgęstnieje, po czym odstawiamy do wystudzenia. Zagniatamy kruszonkę.
Z mąki, masła, żółtka i cukru pudru zagniatamy ciasto, które zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Dno formy (ok.26 cm) i jej boki wykładamy papierem. Ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy, nakłuwamy widelcem, wylewamy masę jeżynową i nakładamy kruszonkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i pieczemy 40-45 minut. Po wychłodzeniu można posypać cukrem pudrem.