Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne kruche ciasto obficie otoczone masą jeżynową jest nieco kwaskowe. Dlatego, jeśli wolicie dużo słodyczy, dodajcie po prostu więcej cukru do masy.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1222
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 443
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3389
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 959
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1222
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 443
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3389
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 959
Składniki
Jeżyny po umyciu umieszczamy na patelni, dodajemy 2 łyżki cukru, podgrzewamy kilka minut, żeby owoce puściły sok. Następnie w 100 ml wody rozpuszczamy budyń i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, wlewamy do gotujących się jeżyn i mieszamy, aż masa zgęstnieje, po czym odstawiamy do wystudzenia. Zagniatamy kruszonkę.
Z mąki, masła, żółtka i cukru pudru zagniatamy ciasto, które zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Dno formy (ok.26 cm) i jej boki wykładamy papierem. Ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy, nakłuwamy widelcem, wylewamy masę jeżynową i nakładamy kruszonkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i pieczemy 40-45 minut. Po wychłodzeniu można posypać cukrem pudrem.