Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kruche rożki z morelami"
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 32
U mnie sezon na rabarbar trwa dalej, polecam pyszne i puszyste ciasto z rabar...
Odsłon: 4196
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 581
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 676
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 32
U mnie sezon na rabarbar trwa dalej, polecam pyszne i puszyste ciasto z rabar...
Odsłon: 4196
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 581
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 676
Składniki
ok. 60 minut • Sztuka 220 kcal • Koszt ok. 16 zł • Przepis na 16 sztuk.
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj miękkie masło lub margarynę, cukier i żółtko. Posiekaj wszystko nożem, a następnie zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Owiń je w folię spożywczą i na 30 minut wstaw do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 4 mm. Pokrój je w kwadraty o boku 7x7 cm.
Na środek każdego kwadratu wykładaj po porcji morelowej konfitury (w każdym rożku powinny się znaleźć po dwie połówki moreli).
Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i sklej po przekątnej tak, by powstał trójkąt. Dobrze dociśnij krawędzie, najpierw palcami, a potem radełkiem lub widelcem.
Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj cienko roztrzepanym jajkiem i posyp płatkami migdałowymi.
Wstaw blachę do pie karnika nagrzanego do 180°C. Piecz 20-25 min na złocisto. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.Źródło: Kobieta i życie