Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kruche rożki z morelami"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5350
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5350
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
ok. 60 minut • Sztuka 220 kcal • Koszt ok. 16 zł • Przepis na 16 sztuk.
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj miękkie masło lub margarynę, cukier i żółtko. Posiekaj wszystko nożem, a następnie zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Owiń je w folię spożywczą i na 30 minut wstaw do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 4 mm. Pokrój je w kwadraty o boku 7x7 cm.
Na środek każdego kwadratu wykładaj po porcji morelowej konfitury (w każdym rożku powinny się znaleźć po dwie połówki moreli).
Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i sklej po przekątnej tak, by powstał trójkąt. Dobrze dociśnij krawędzie, najpierw palcami, a potem radełkiem lub widelcem.
Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj cienko roztrzepanym jajkiem i posyp płatkami migdałowymi.
Wstaw blachę do pie karnika nagrzanego do 180°C. Piecz 20-25 min na złocisto. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.Źródło: Kobieta i życie