Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cytrynowy krem Lemon Curd świetnie się nada do ciast, tortów, bez, tart, lodów, deserów czy ciasteczek. Można go też używać jako smarowidło do pieczywa i naleśników.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 210
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 714
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 897
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 210
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 714
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 897
Składniki
Cytryny bardzo dobrze myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przekrajamy je na połówki i wyciskamy z nich sok. Do rondelka wlewamy około 1/4 wody i wstawiamy na niego szklaną, lub metalową miseczkę. Do miseczki wlewamy sok, dodajemy startą skórkę, cukier, jajka i masło. Mieszamy jednocześnie podgrzewając na średnim grzaniu kuchenki. Od momentu gdy masło się rozpuści gotujemy około 15 minut ciągle mieszając, aż krem lemon curd stanie się gęsty i konsystencją będzie przypominał rzadki budyń. Krem przecedzamy przez sito aby był gładki. Przelewamy do czystego słoiczka i wystudzony wstawiamy do lodówki. Lemon curd już po paru godzinach w lodówce zgęstnieje jeszcze bardziej. Przechowujemy w lodówce do 2 tygodni. Zobacz video, gdzie krok po kroku, pokazane jest jak zrobić taki cytrynowy krem.