Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po przeczytaniu tego przepisu można pomyśleć że lody wyjdą kwaśne, a wręcz przeciwnie. Ja osobiście sama wieczorami robię dzieciom, ponieważ im bardzo smakuje. Na przyjęciach ze znajomymi zawsze proszą mnie o te lody. Czas przygotowywania jest bardzo krótki - do 15 minut przygotowanie, a mrożenie do 2 godzin.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 142
Królowa grilla :)
Odsłon: 1265
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 195
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 235
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 142
Królowa grilla :)
Odsłon: 1265
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 195
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 235
Składniki
Obierz czerwone porzeczki z szypułek i wsyp do plastikowego pojemnika lub do garnka.
Przez ok. 5 minut wszystko dokładnie miksuj.
Jeżeli Ci będą przeszkadzać pestki i drobne łupki to przetrzyj mus przez sitko ( nie radziła bym bo wtedy wszystek smak zginie a drobniutkie pestki i przezroczyste skórki dodają lodom oryginalności)
Następnie ustaw mikser na najmniejsze obroty i powoli po 1 łyżce stołowej dodawaj serek mascarpone do pojemnika z porzeczkami.
Powstaje bladoróżowy mus(jest lekko gęstszy niż przedtem).
Nadal miksując dodaj do musu ( na 1 raz) cały cukier waniliowy. Najlepiej byłoby gdyby ten cukier był z prawdziwą wanilią.
Miksuj nadal na wolnych obrotach przez następne 3-5 minut.
Mus, który otrzymaliśmy wlej do 1 płaskiego pojemika, a następnie włóż do zamrażalnika na 2 godziny. Sam/a będziesz widział/a kiedy mus przyjmie konsystencję zamarzniętych lodów. Wyciągnij z zamrażalnika i łyżką do lodów włóż na małe talerzyki.
Wkładaj po 2 gałki. Możesz polać sosem(czasami są w sklepach rożne sosy do lodów, do tego najlepiej pasowałby sos z ajerkoniakiem lub kremowy, śmietankowy).
Nie obierając czarnych porzeczek z szypułek połóż na lody. Będą one nam służyły jako oryginalna dekoracja, którą można zjeść. Ja nie przepadam za czarnymi porzeczkami i je zawsze odkładam na bok, ale jeżeli chcecie to możecie je zjeść.
SMACZNEGO!!!