Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lody z chałwą"
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 195
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 314
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 195
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 314
Składniki
Połowę galaretki rozpuszczam w szklance wody, odstawiam do lodówki, by stężała.
Pomarańcze obieram, dzielę na cząstki, zalewam 1/2 szklanki wody, gotuję 10 min, dosypuję cukier i resztę sypkiej galaretki. Gotuję chwilę, a potem miksuję blenderem na gładką masę. Wykładam ją na dno pucharków. Gdy przestygnie, wkładam lody.
Śmietanę ubijam, wylewam na lody. Chałwę ścieram na tarce z grubymi oczkami, posypuję nią bitą śmietanę. Ozdabiam pucharki galaretką, którą zrobiłam wcześniej – pociętą w kostkę oraz listkiem mięty.Źródło: Kobieta i życie