Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 626
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 880
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 425
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 626
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 880
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 425
Składniki
Mak sparzyć i odcedzić. Nie bać się, że jest zbyt mokry- to w niczym nie przeszkadza! Zmielić mak dodając do mielenia 1 szkl. cukru. Do zmielonej masy dodać olejek migdałowy, miód -, ok. 1/2 kostki margaryny i kaszkę manną do zagęszczenia.
Ciasto: 5 żółtek zmiksować z 1 szkl. cukru. Dodać 1 kostkę margaryny i dalej ubijać na masę, następnie dodać ok. 3 szklanek mąki krupczatki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia- wszystko wymieszać na lekką masę.
Ciasto wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Rozłożyć cieniutką warstwą. Podziurkować ciasto widelcem. Na ciasto wyłożyć przygotowaną masę makową.
Piec około 45 minut w temp.180 stopni.
Upieczone i wystudzone ciasto polać polewą czekoladową i posypać pokrojonymi orzeszkami, rodzynkami, skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi. Wygląda piękni i wyśmienicie smakuje!