Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10400
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336741
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4266
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423575
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10400
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336741
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4266
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423575
Składniki
Mak sparzyć i odcedzić. Nie bać się, że jest zbyt mokry- to w niczym nie przeszkadza! Zmielić mak dodając do mielenia 1 szkl. cukru. Do zmielonej masy dodać olejek migdałowy, miód -, ok. 1/2 kostki margaryny i kaszkę manną do zagęszczenia.
Ciasto: 5 żółtek zmiksować z 1 szkl. cukru. Dodać 1 kostkę margaryny i dalej ubijać na masę, następnie dodać ok. 3 szklanek mąki krupczatki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia- wszystko wymieszać na lekką masę.
Ciasto wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Rozłożyć cieniutką warstwą. Podziurkować ciasto widelcem. Na ciasto wyłożyć przygotowaną masę makową.
Piec około 45 minut w temp.180 stopni.
Upieczone i wystudzone ciasto polać polewą czekoladową i posypać pokrojonymi orzeszkami, rodzynkami, skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi. Wygląda piękni i wyśmienicie smakuje!