Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na makowiec japoński z jabłkami i bakaliami. Idealny na święta.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 47
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 116
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 47
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 116
Składniki
Namaczamy rodzynki i żurawinę w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia i odcedzamy. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na grubych oczkach tarki. Mak zalewamy wrzącą wodą do przykrycia i pozostawiamy do wystudzenia. Ostudzony mak przecedzamy przez sito z drobnymi oczkami lub przez szmatkę. Mak musi zostać dobrze odcedzony tak aby miał prawie suchą konsystencję. Przekładamy do dużej misy i wlewamy do niego roztopione i wystudzone masło. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach miksera około 6 minut, aż masa zrobi się jasna i mocno puszysta. Ubite jajka dodajemy do maku z masłem. Mieszamy. Dodajemy kaszę mannę, proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie do masy przekładamy jabłka lekko odciśnięte z soku, rodzynki z żurawiną, posiekane migdały bez skórki, skórkę pomarańczową, oraz ekstrakt migdałowy. Wszystko razem dokładnie mieszamy szpatułką. Tortownicę na dnie wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i osypujemy kaszą manną. Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 180*C przez około 50 min do suchego patyczka.Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Polewa: Wszystkie składniki na polewę podgrzewamy w rondelku na małym grzaniu kuchenki i mieszamy do połączenia. Nie gotujemy. Na górę wystudzonego ciasta wylewamy polewę. Gdy polewa zastygnie dekorujemy ciasto gwiazdkami cukrowymi