Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem mam propozycję na pysznego, aromatycznego makowca, który nazywa się sułtański. nazwa nieco egzotyczna, ale jest to naprawdę wyśmienity wypiek. Aromatyczny i miękki. Pachnący świętami. Niezwykle kruche ciasto, które przełożono puszystą masa makową. Aby przygotować masę makową nie sięgajcie jednak po kupną, gotową. Ja na przykład od lat korzystam z maku mielonego gotowego, którego wystarczy zalać ciepłym mlekiem. Jest to szybsza wersja klasycznej procedury mielenia maku. Bardzo skraca czas.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14956
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4732
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44776
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 694
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14956
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4732
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44776
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 694
Składniki
Ciasto kruche: Z podanych składników zagnieść ciasto. Chłodzić dwie godziny w lodówce. Ciasto podzielić na dwie części. Obydwie połowy rozwałkować. Masa makowa: Mleko i miód zagotować. Zalać suchy mak. Odstawić na 20 minut do napęcznienia. Białka ubić. Dodać do masy makowej. Pierwszą połowę ciasta wyłożyć na kwadratowej formie do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Na ciasto ułożyć masę makową. Na masie ułożyć drugą część ciasta. Całość piec do 50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Lukier: Cukier puder, wodę i sok z cytryny łączymy. Dekorujemy nim wystudzone ciasto.
Zapraszam na mojego bloga !