Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Marmurkowa babka z makiem"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 43
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 63
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 31
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 101
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 43
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 63
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 31
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 101
Składniki
Masło utrzeć z solą, cukrem i cukrem wanilinowym. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Wlać sok z cytryny. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z proszkiem budyniowym. Porcjami wsypywać do masy maślanej. Wlać mleko. Dobrze utrzeć mikserem.
Połowę ciasta wymieszać z makiem. Formę z kominkiem posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na przemian nakładać łyżką ciasto makowe i jasne. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec ok. 60 minut.
Upieczoną babkę studzić 10 minut w foremce. Potem ostrożnie wyjąć, przełożyć na kratkę kuchenną, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Cukier puder przesiać i utrzeć z białkiem oraz sokiem pomarańczowym. Babkę oblać lukrem. Udekorować cząstkami pomarańczy i listkami melisy.
Czas przygotowania: około 90 minutŹródło: Życie na gorąco