Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Marmurkowa babka z makiem"
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 476
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 202
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 119
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 171
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 476
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 202
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 119
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 171
Składniki
Masło utrzeć z solą, cukrem i cukrem wanilinowym. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Wlać sok z cytryny. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z proszkiem budyniowym. Porcjami wsypywać do masy maślanej. Wlać mleko. Dobrze utrzeć mikserem.
Połowę ciasta wymieszać z makiem. Formę z kominkiem posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na przemian nakładać łyżką ciasto makowe i jasne. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec ok. 60 minut.
Upieczoną babkę studzić 10 minut w foremce. Potem ostrożnie wyjąć, przełożyć na kratkę kuchenną, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Cukier puder przesiać i utrzeć z białkiem oraz sokiem pomarańczowym. Babkę oblać lukrem. Udekorować cząstkami pomarańczy i listkami melisy.
Czas przygotowania: około 90 minutŹródło: Życie na gorąco