Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 120
Dodano: 05.08.2009
Odsłon: 30678
> 6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Jajka wybij do garnka, dodaj cukier, maślankę, olej i zmiksuj. Do tych składników dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuj dalej. Będzie dosyć rzadkie, ale nie ma się czym przejmować - takie ma być ;) Wylej je na blachę wysmarowaną tłuszczem i posyp owocami (takimi jakie lubisz - ja uwielbiam jagody lub truskawki)
Teraz czas na kruszonkę: do miski wsyp 2 szklanki mąki, 1 szklankę cukru i 3/4 kostki margaryny - zagnieć i posyp ciasto. Na końcu posyp cukrem waniliowym.
Piec 25 min. w 160 stopniach.
Na skróty
Komentarze do przepisu (20)

Mikka 20 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Do ciasta :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

mysz204 16 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
a te 3 szkl maki do do ciasta czy do ciasta 1 a 2 na kruszonke????7 Kto głosował? | Odpowiedz

halina55 16 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Ciasto robilam,pyszne,polecam....prosze o przepis na lukier.,ile ma byc tego mleka,czy moze byc cukier zwykly zamias pugru,pozdrawiam1 Kto głosował? | Odpowiedz

Mikka 04 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Ja zawsze robię z naturalnej.1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nadzia91 04 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Mam pytanie, jakiego samu ma byc maslanka? Naturalna czy może byc np. truskawkowa?1 Kto głosował? | Odpowiedz

iska504 03 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
25 min.to za malo trzymalam w piekarniku 45 i wyjelam niedopieczone1 Kto głosował? | Odpowiedz

Mikka 17 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Ciasto to jest bazą - ostatnio robiłam na nim makowca i tez był pyszny :) owoce mogą być oczywiście zamrożone.1 Kto głosował? | Odpowiedz

arwenna1 14 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
R*E*W*E*L*A*C*J*A*Wczoraj pieczone, genialne! robiłam ze śliwkami z podwójnej porcji:)
1 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 08 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Zapomniałam zapytać ,czy owoce rozmrażać czy mogę dać zamrożone.1 Kto głosował? | Odpowiedz

Mikka 04 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Śliwki oczywiście mogą być mrożone. Ja robię lukier w taki sposób - do garnuszka wsypuję około 3-4 łyżki cukru pudru i zalewam to gorącym mlekiem (wlewam powoli ciągle mieszając, tak, żeby masa była gęsta i nie bylo grudek) :)2 Kto głosował? | Odpowiedz