Do góry

Desery Przepis na:

Migdałowy karp

Migdałowy karp

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Migdałowy karp"

Składniki

  • 2 średnie wypatroszone karpie
  • 2 duże białe cebule
  • sok z jednej cytryny
  • sól
  • pieprz. Panierka: po 1/4 szkl. mąki pszennej i mielonych migdałów
  • 3/4 szkl. bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1/4 szkl. mleka. Dodatkowo: 10 dag płatków migdałów
  • olej i masło klarowane do smażenia
  • półplasterki cytryny
  • natka pietruszki i listki sałaty do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Migdałowy karp

Przygotowanie

  1. Ryby oczyść z łusek, umyj i osusz. Pokrój w dzwonka o grubości 1,5 cm. Oprósz je solą i pieprzem. Cebule obierz i pokrój w cienkie półtalarki. W szklanym naczyniu ułóż warstwę cebuli, a na niej kawałki ryby przełożone resztą cebuli. Całość skrop sokiem z cytryny.

  2. Naczynie przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie wyjmij porcje karpia, oczyść je z kawałków cebuli.

  3. Mąkę połącz z migdałami. Jajka rozmąć z mlekiem. Na patelni rozgrzej trochę oleju i masła. Każde dzwonko obtocz w migdałowej mące, następnie zanurz w jajkach i na końcu obtocz w bułce tartej.

  4. 3. Smaż na złoty kolor po 4-5 min z każdej strony. Podawaj na listkach sałaty, posypane podprażonymi płatkami migdałów i udekorowane cytryną oraz natką.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń