Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Miodowe talarki"
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1022
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2861
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 961
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1723
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14668
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1022
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2861
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 961
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1723
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14668
Składniki
Mąkę przesiej do miski, dodaj 10 dag cukru pudru, miękkie masło, miód, biały pieprz, szczyptę soli, sodę oraz jedno całe jajko.
Z przygotowanych składników szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, owiń ją folią i odstaw na 30 min do lodówki.
Ciasto rozwałkuj na płat o grubości 3 mm. Foremką z ozdobnym brzegiem wykrawaj talarki. Na środku każdego zrób patyczkiem (lub foremką) twarz świątecznego renifera.
Talarki ułóż na blasze. Żółtko z drugiego jajka rozkłóć. Posmaruj nim twarze niektórych reniferów. Piecz w 180 st. około 12 minut. Wystudź.
Białko roztrzep, utrzyj razem z resztą cukru pudru i, ewentualnie, odrobiną soku wyciśniętego z cytryny na gęsty lukier. Udekoruj talarki obrysowując lukrem renifery.
Czas ok. 50 min; porcja – 270 kcal, cena 1 zł.
Kruche lub miodowe ciasto na pierniczki najłatwiej wałkować na silikonowej stolnicy za pomocą silikonowego wałka. Tradycyjne drewniane sprzęty wymagają podsypywania mąki. Jej nadmiar sprawia, że ciastka są twarde.
Miodowe talarki możesz upiec nawet 2 tygodnie przed świętami.Źródło: Świat kobiety