Do góry

Desery Przepis na:

Miodowe talarki

Miodowe talarki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28020

Dodano:

Odsłon: 14

Sprawdzony przepis na "Miodowe talarki"

Składniki

  • 25 dag mąki
  • 25 dag cukru pudru
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • szczypta mielonego białego pieprzu
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Miodowe talarki

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj 10 dag cukru pudru, miękkie masło, miód, biały pieprz, szczyptę soli, sodę oraz jedno całe jajko.

  2. Z przygotowanych składników szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, owiń ją folią i odstaw na 30 min do lodówki.

  3. Ciasto rozwałkuj na płat o grubości 3 mm. Foremką z ozdobnym brzegiem wykrawaj talarki. Na środku każdego zrób patyczkiem (lub foremką) twarz świątecznego renifera.

  4. Talarki ułóż na blasze. Żółtko z drugiego jajka rozkłóć. Posmaruj nim twarze niektórych reniferów. Piecz w 180 st. około 12 minut. Wystudź.

  5. Białko roztrzep, utrzyj razem z resztą cukru pudru i, ewentualnie, odrobiną soku wyciśniętego z cytryny na gęsty lukier. Udekoruj talarki obrysowując lukrem renifery.

  6. Czas ok. 50 min; porcja – 270 kcal, cena 1 zł.

  7. Kruche lub miodowe ciasto na pierniczki najłatwiej wałkować na silikonowej stolnicy za pomocą silikonowego wałka. Tradycyjne drewniane sprzęty wymagają podsypywania mąki. Jej nadmiar sprawia, że ciastka są twarde.

  8. Miodowe talarki możesz upiec nawet 2 tygodnie przed świętami.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń