Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to przepis ze starego zeszytu mojej mamy,trochę przez nas zapomniany. Powidła śliwkowe doskonale komponują się z plackami miodowymi tworząc doskonałą harmonię smaku :] życzę smacznego
 
         
         
         
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6595
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 2109
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6595
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 2109
 
         
         
                Składniki
Ciasto: Wymieszać mąkę z cukrem pudrem i sodą. Następnie dodać tłuszcz,jajka,miód. Zagnieść ciasto. Gdy ciasto będzie jednolite podzielić je na 3 równe części. Upiec 3 placki w wysmarowanej tłuszczem blachę i wyłożonej pergaminem. Temp.160,czas ok.15.min. RADA: Ja wcześniej delikatnie rozwałkowuje ciasto i dopiero wtedy nakładam na blachę do pieczenia.A wtedy biorę szklanke i obtoczona w mące i równo rozprowadzam je po blasze.
Masa: Grysik ugotować na mlekudokładnie mieszając aby nie było grudek. Masło rozetrzec z cukrem,żółtkami i cukrem waniliowym.na końcu dodawać łyżkami przestudzony grysik (kasze mannę;) Mase podzielić na 2części do jednej dodać kakao.
Gdy placki przestygną należy napączować je wódką.
Skladanie ciasta: Placek-powidła śliwkowe-Placek-Krem jasny-Placek-Krem kakowy-posypka