Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mleczny deser z galaretką"
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 332
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 387
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 332
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 387
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Składniki
W rondelku zagotuj mleko, dodając cukier zwykły i wanilinowy. Wymieszaj. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (wystarczy pół szklanki) i dodaj do mleka. Masę zamieszaj, ostudź, ale nie wstawiaj do lodówki.
Rozpuść pierwszą galaretkę (np. czerwoną) w mniejszej ilości wody niż podano w przepisie na opakowaniu i zostaw do stężenia. Następnie tężejącą galaretkę wlej do foremki, w której chcesz zrobić deser (prostokątna blaszka lub mniejsza forma). Formę z galaretką wstaw do lodówki.
Kiedy czerwona galaretka się zetnie, wylej na nią część białej warstwy mleczno-cukrowej i znów wstaw deser do lodówki, by stężał. Rozpuść drugą galaretkę i gdy trochę stężeje, a poprzednia warstwa w lodówce przybierze postać stałą, wylej kolejną warstwę i wstaw do lodówki. Znów wylej mleczną warstwę, schłódź, a na to ostatnią galaretkę. Na wierzchu ułóż pokrojone brzoskwinie i wiśnie.
Czas przygotowania: 50 minut, cena porcji: ok. 4 zł, kalorie: porcja ok. 230 kcal.
Zamiast pokrojonych owoców deser możesz ozdobić cukrem trzcinowym, posypując nim wierzch w dekoracyjny sposób.Źródło: Na żywo