Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mleczny deser z galaretką"
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19736
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2868
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3946
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 643
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19736
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2868
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3946
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 643
Składniki
W rondelku zagotuj mleko, dodając cukier zwykły i wanilinowy. Wymieszaj. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (wystarczy pół szklanki) i dodaj do mleka. Masę zamieszaj, ostudź, ale nie wstawiaj do lodówki.
Rozpuść pierwszą galaretkę (np. czerwoną) w mniejszej ilości wody niż podano w przepisie na opakowaniu i zostaw do stężenia. Następnie tężejącą galaretkę wlej do foremki, w której chcesz zrobić deser (prostokątna blaszka lub mniejsza forma). Formę z galaretką wstaw do lodówki.
Kiedy czerwona galaretka się zetnie, wylej na nią część białej warstwy mleczno-cukrowej i znów wstaw deser do lodówki, by stężał. Rozpuść drugą galaretkę i gdy trochę stężeje, a poprzednia warstwa w lodówce przybierze postać stałą, wylej kolejną warstwę i wstaw do lodówki. Znów wylej mleczną warstwę, schłódź, a na to ostatnią galaretkę. Na wierzchu ułóż pokrojone brzoskwinie i wiśnie.
Czas przygotowania: 50 minut, cena porcji: ok. 4 zł, kalorie: porcja ok. 230 kcal.
Zamiast pokrojonych owoców deser możesz ozdobić cukrem trzcinowym, posypując nim wierzch w dekoracyjny sposób.Źródło: Na żywo