Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podawane na gorąco rozgrzeje podczas najbardziej mroźnej zimy. (skomplikowane tylko podczas czytania, piecze się łatwo)
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 92
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 789
Rosół przygotowany na pieczonym mięsie ma zdecydowanie więcej aromatu i dużo...
Odsłon: 4373
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 92
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 789
Rosół przygotowany na pieczonym mięsie ma zdecydowanie więcej aromatu i dużo...
Odsłon: 4373
Składniki
Składniki na ciasto wymieszać, wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce na ok.40 min, aby wyrosło. Ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem (ja to robie w mikserze), a następnie dodajemy cały czas miksując twaróg, mak, kilka kropel aromatu pomarańczowego i budyń w proszku. Na sam koniec dodajemy rodzynki namoczone w rumie i wtedy już nie ucieramy tylko mieszamy łyżką (żeby się rodzynki nie posiekały). Ciasto rozwałkowujemy na folii o wymiarach 30 x 50 cm i nakładamy na nie masę twarogową. Przy jednym długim brzegu zostawiamy 1 cm ciasta bez nadzienia. Podnosimy folię i delikatnie zwijamy ciasto (zaczynając od szerokiego brzegu na którym nadzienie jest do końca). Powstałą w ten sposób roladę kroimy na 12 kawałków, układamy w wysmarowanej tłuszczem tortownicy jedno obok drugiego (miejsce krojenia na górze i na dole) i zostawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Pieczemy 50 - 55 min w temp. 175 stopni. Po upieczeniu smarujemy cienko konfiturą.