Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podawane na gorąco rozgrzeje podczas najbardziej mroźnej zimy. (skomplikowane tylko podczas czytania, piecze się łatwo)
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 718
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22745
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15110
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4841
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45357
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 718
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22745
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15110
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4841
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45357
Składniki
Składniki na ciasto wymieszać, wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce na ok.40 min, aby wyrosło. Ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem (ja to robie w mikserze), a następnie dodajemy cały czas miksując twaróg, mak, kilka kropel aromatu pomarańczowego i budyń w proszku. Na sam koniec dodajemy rodzynki namoczone w rumie i wtedy już nie ucieramy tylko mieszamy łyżką (żeby się rodzynki nie posiekały). Ciasto rozwałkowujemy na folii o wymiarach 30 x 50 cm i nakładamy na nie masę twarogową. Przy jednym długim brzegu zostawiamy 1 cm ciasta bez nadzienia. Podnosimy folię i delikatnie zwijamy ciasto (zaczynając od szerokiego brzegu na którym nadzienie jest do końca). Powstałą w ten sposób roladę kroimy na 12 kawałków, układamy w wysmarowanej tłuszczem tortownicy jedno obok drugiego (miejsce krojenia na górze i na dole) i zostawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Pieczemy 50 - 55 min w temp. 175 stopni. Po upieczeniu smarujemy cienko konfiturą.