Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podawane na gorąco rozgrzeje podczas najbardziej mroźnej zimy. (skomplikowane tylko podczas czytania, piecze się łatwo)
Przepis na pyszny i pożywny makaron ze szpinakiem baby, suszonymi pomidorami...
Odsłon: 775
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 313
Jedno z prostszych, a zarazem pysznych dań, którymi nie pogardzą wytrawni mię...
Odsłon: 65
Przepis na pyszny i pożywny makaron ze szpinakiem baby, suszonymi pomidorami...
Odsłon: 775
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 313
Jedno z prostszych, a zarazem pysznych dań, którymi nie pogardzą wytrawni mię...
Odsłon: 65
Składniki
Składniki na ciasto wymieszać, wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce na ok.40 min, aby wyrosło. Ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem (ja to robie w mikserze), a następnie dodajemy cały czas miksując twaróg, mak, kilka kropel aromatu pomarańczowego i budyń w proszku. Na sam koniec dodajemy rodzynki namoczone w rumie i wtedy już nie ucieramy tylko mieszamy łyżką (żeby się rodzynki nie posiekały). Ciasto rozwałkowujemy na folii o wymiarach 30 x 50 cm i nakładamy na nie masę twarogową. Przy jednym długim brzegu zostawiamy 1 cm ciasta bez nadzienia. Podnosimy folię i delikatnie zwijamy ciasto (zaczynając od szerokiego brzegu na którym nadzienie jest do końca). Powstałą w ten sposób roladę kroimy na 12 kawałków, układamy w wysmarowanej tłuszczem tortownicy jedno obok drugiego (miejsce krojenia na górze i na dole) i zostawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Pieczemy 50 - 55 min w temp. 175 stopni. Po upieczeniu smarujemy cienko konfiturą.