Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mus truskawkowo-jogurtowy"
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1113
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1112
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13113
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1113
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1112
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13113
Składniki
Przygotuj mus. Truskawki umyj pod bieżącą wodą, osusz, usuń szypułki. Rozdrobnij blenderem na gładki mus i odlej 1/3 szklanki.
Do jogurtu dodaj cukier, zmiksuj. Następnie dodaj mus truskawkowy i ponownie zmiksuj. Odłożony mus delikatnie podgrzej, dodaj żelatynę, wymieszaj. Całość podgrzewaj jeszcze chwilę, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła (uważaj aby go nie zagotować).
Następnie do musu stopniowo dodawaj po łyżce masy jogurtowo-truskawkowej (3-4 łyżki), cały czas mieszając. Mus dodaj do reszty masy, zmiksuj dokładnie, aż do połączenia składników. Przelej do keksówki, odstaw do lodówki, by zastygł.
Do rondelka wsyp żelatynę, zalej 2 łyżkami zimnej wody. Odstaw do napęcznienia. Do drugiego rondelka włóż umyte truskawki, dodaj cukier oraz sok z cytryny. Podgrzewaj na małym ogniu, aż truskawki puszczą sok a cukier się rozpuści. Wystudź a następnie przetrzyj przez drobne sitko, by pozbyć się pestek.
Żelatynę lekko podgrzej, aż się rozpuści. Dodaj do przetartych owoców, wymieszaj. Gdy wystygnie, odstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
Mus wyjmij z foremki. Wierzch i boki posmaruj tężejącą glazurą. Następnie posyp startą na grubej tarce białą czekoladą.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 150 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie