Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mus truskawkowo-jogurtowy"
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3645
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 619
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3788
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 358
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 653
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3645
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 619
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3788
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 358
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 653
Składniki
Przygotuj mus. Truskawki umyj pod bieżącą wodą, osusz, usuń szypułki. Rozdrobnij blenderem na gładki mus i odlej 1/3 szklanki.
Do jogurtu dodaj cukier, zmiksuj. Następnie dodaj mus truskawkowy i ponownie zmiksuj. Odłożony mus delikatnie podgrzej, dodaj żelatynę, wymieszaj. Całość podgrzewaj jeszcze chwilę, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła (uważaj aby go nie zagotować).
Następnie do musu stopniowo dodawaj po łyżce masy jogurtowo-truskawkowej (3-4 łyżki), cały czas mieszając. Mus dodaj do reszty masy, zmiksuj dokładnie, aż do połączenia składników. Przelej do keksówki, odstaw do lodówki, by zastygł.
Do rondelka wsyp żelatynę, zalej 2 łyżkami zimnej wody. Odstaw do napęcznienia. Do drugiego rondelka włóż umyte truskawki, dodaj cukier oraz sok z cytryny. Podgrzewaj na małym ogniu, aż truskawki puszczą sok a cukier się rozpuści. Wystudź a następnie przetrzyj przez drobne sitko, by pozbyć się pestek.
Żelatynę lekko podgrzej, aż się rozpuści. Dodaj do przetartych owoców, wymieszaj. Gdy wystygnie, odstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
Mus wyjmij z foremki. Wierzch i boki posmaruj tężejącą glazurą. Następnie posyp startą na grubej tarce białą czekoladą.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 150 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie