Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
coś b.łatwego "na ząb" To będzie uniwersalny "Placuszek na winie" - jak go nazywamy w mojej rodzinie. Największa jego zaleta to czas przygotowania ( 15 MINUT) i łatwość (bez miksowania,ucierania,kręcenia itp.zabiegów).A wiec : Do naczynia pojemności 2 ltr.wsypujemy 18 łyżek mąki krupczatki z jedna czubatą łyżeczką proszku do pieczenia na to 18 łyżek cukru i osiemnascie łyżek oliwy z oliwek lub z ryżu + 1 aromat cytrynowy + 6 jajek całych.To wszystko wymieszać łyżką krótko,tylko do połączenia wszystkich składników. Na blachę wyłożoną papierem do piecenia -wylać ciasto i po paru minutach jak się rozleje na całej blasze,bieżemy "co się nawinie" t.zn. np.różnego rodzaju bakalie i owoce kandyzowane(jak za duże,to pokroić)mogą to być :roczynki,kandyzowane skórki pomarańczy,papaja w kostkach,ananas, figi i co tam jeszcze mamy pod reką.To wszystko dajemy na rozlane na blasze ciasto i buch do pieca na 30-50 minut w temperaturze 170 stopni C.jak patyczek po wetknięciu bedzie suchy to wyciągamy nasze dzieło z pieca i po ostudzeniu możemy dekorować gotową polewą wg.swojej fantazji różnymi esami-floresami. -Zamiast owoców kandyzowanych możemy dać gotową mase makową z bakaliami układając łyżeczką pacynki w odległości2-3 cm.Piekę taki placuszek już od paru lat i wszystkim b.smakuje -Zatem do dzieła i SMACZNEGO ! !
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8470
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1233
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10162
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4628
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 681
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8470
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1233
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10162
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4628
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 681
Składniki
Do naczynia pojemności 2 ltr.wsypujemy 18 łyżek mąki krupczatki z jedna czubatą łyżeczką proszku do pieczenia na to 18 łyżek cukru i osiemnascie łyżek oliwy z oliwek lub z ryżu + 1 aromat cytrynowy + 6 jajek całych.To wszystko wymieszać łyżką krótko,tylko do połączenia wszystkich składników. Na blachę wyłożoną papierem do piecenia -wylać ciasto i po paru minutach jak się rozleje na całej blasze,bieżemy "co się nawinie" t.zn. np.różnego rodzaju bakalie i owoce kandyzowane(jak za duże,to pokroić)mogą to być :rodzynki,kandyzowane skórki pomarańczy,papaja w kostkach,ananas, figi i co tam jeszcze mamy pod reką.To wszystko dajemy na rozlane na blasze ciasto i buch do pieca na 30-50 minut w temperaturze 170 stopni C.jak patyczek po wetknięciu bedzie suchy to wyciągamy nasze dzieło z pieca i po ostudzeniu możemy dekorować gotową polewą wg.swojej fantazji różnymi esami-floresami. -Zamiast owoców kandyzowanych możemy dać gotową mase makową z bakaliami układając łyżeczką pacynki w odległości2-3 cm.Piekę taki placuszek już od paru lat i wszystkim b.smakuje -Zatem do dzieła i SMACZNEGO ! !