Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Orzechowe pingwiny"
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1417
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5927
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8872
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18716
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1417
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5927
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8872
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18716
Składniki
Orzechy posiekaj lub zmiel bardzo drobno. Przełóż je do miski i wymieszaj z białkiem i cukrem na jednolitą spójną masę. Foremki w kształcie ula wysyp cukrem pudrem i wypełnij je masą orzechową, w środku zrób niewielkie wgłębienie. Ciasteczka zostaw na noc w lodówce.
Miękkie masło lub serek utrzyj z cukrem i żółtkiem na krem i wypełnij nim wgłębienie w orzechowych ulach, przykryj okrągłym biszkoptem.
Mleczną czekoladę i białą polewę roztop w osobnych naczyniach. Migdały podziel na połówki. Z owoców (kandyzowanych lub świeżych) wykrawaj małe trójkąciki na dzióbki.
Pingwinki wyjmij z foremek i zanurzaj do połowy w czekoladzie mlecznej. Po bokach umieść połówki migdałów jako skrzydełka i poczekaj aż polewa zastygnie.
Następnie z białej polewy i czekolady mlecznej zrób pingwinkom oczy i doklej czerwone dzióbki.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 80 minut. Porcja: 175 kilokalorii.</strong>
Do masy orzechowej dodaj wiórki kokosowe lub białą czekoladę, a pingwinki będą jaśniejsze.Źródło: Świat i Ludzie