Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto troche pracochłonne, ale warto spędzic każdą chwilę w kuchn dla tego niebiańskiego przysmaku.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13546
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1553
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14949
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6148
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13546
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1553
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14949
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6148
Składniki
Białka ubijamy na sztywno,wsypujemy cukier i dodajemy po kolei żółtka, na koniec do ciasta wsypujemy mąke(oczywiście z kakao i proszkiem do pieczenia) i mieszamy delikatnie ale już łyżką. Ciasto wylewamy na brytfanke( u mnie standardowa 25x30cm) pieczemy 30 min w temp. 170*c. po upieczeniu biszkopt przecinamy na pół, można obie części napączować (kilka łyżek likieru amaretto, o połowe mniej łyżek wody).
Następnym krokiem jest ugotowanie budyniu, oto składniki:5 żółtek, niecała szklanka cukru, jedno opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej i jedna łyżka budyniu waniliowego. Wszystki składniki mieszamy mozna dolać kilka łyżek mleka aby budyń lepiej było mieszać. Całość wlać do 1 i 1/2 szlkanki gotującego się mleka. Chwilę pogotować i budyń ostudzić.
Ciasto orzechowe: do 5 ubitych białek( które zostały nam z przygotowania budyniu) dodajemy 2 szklani orzechów włoskich drobno krojonych, 1 łyżke mąki ziemniaczanej i jedną łyzke cukru. Całosć mieszamy wylewamy na forme i pieczemy ok 15 min w temp. 180*.
Gdy mamy wszystkie części ciasta wystudzone zabieramy się do końcowego efektu mojego Snikersa. Wystudzony budyń łączymy z 1margaryną, masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy 2 łyżeczki kakao a do drugiej części dodajemy kilka kropel aromatu arakowego.
Ułożenie ciasta: biszkopt- masa jasna z aromatem- ciasto orzechowe- masa kakaowa- biszkopt.
Ja dodatkowo moje ciasto polałam polewą czekoladową i posypałam garścią orzechów. Wykonanie polewy (jest po prostu rewelcyjna): pół kostki margaryny, 1/4 szlk cukru, 3 łyżki kakao, 1/4 szlk mleka, kilka kropel aromatu migdałowego. Wszystkie składniki krótko gotujemy a po wystudzeniu polewamy ciasto
SMACZNEGO!!!!