Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 738
Dodano: 06.01.2008
Odsłon: 8276
> 6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Każdą z galaretek rozpuścić osobno w 200 ml gorącej wody. Ostudzić. Dużą tortownicę wyłożyć folią spożywczą i na spodzie ułożyć blat biszkoptowy,po czym nasączyć go sokiem owocowym wymieszanym w proporcji pół na pół z wodą. Ostudzone galaretki miksować mikserem (moja Mama ubijała je trzepaczką,biedactwo... ) na najwyższych obrotach,jednocześnie cienkim strumieniem wlewając do każdej 100 ml śmietanki.Ubijać około dwóch minut. Ubite masy wylewać natychmiast na biszkopt. Uwaga dla początkujących: -galaretki miksować pojedynczo i od razu wlewać do tortownicy,bo bardzo szybko gęstnieją! :) Ja układam warstwy w takiej kolejności,jak podane sa w przepisie galaretki. Ślicznie się komponują! W sezonie dekoruję deser owocami. Przed podaniem chłodzić w lodówce około 2 godz. Życzę smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

EwwRaa 31 marca 2009Zgłoś do usunięcia
:)Polecam wylanie na wierzch galaretki. Polewy nie są już potrzebne - wystarczy owocowa dekoracja ;)
0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 30 marca 2009Zgłoś do usunięcia
smacznie wygląda ten placekMój mąż uwielbia takie łakocie chyba go zaskoczę tym razem takim plackiem
A jaka polewa będzie najlepsza do tego placka?????
0 Kto głosował? | Odpowiedz