Do góry

Desery Przepis na:

Pączki

Pączki

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 27

Dodano:

Odsłon: 1495

Puszyste i mięciutkie pączki z marmoladą .

Składniki

  • 500g mąki
  • 50g drożdży
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 250g mleka
  • 1 łyżka spirytusu
  • nadzienie : marmolada
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pączki

Przygotowanie

  1. Robimy rozczyn :Do ciepłego mleka dodajemy łyżeczkę cukru, drożdże i 4 lub 5 łyżek mąki, mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką na około 10 minut .

    W tym czasie rozpuszczamy masło.

    Jajko ,żółtka i pozostałość cukru ubijamy na pianę około 8-10 minut.

    Mąkę wsypujemy do większej miski , dodajemy wyrośnięty zaczyn i pianę z masy jajecznej . Wyrabiamy ciasto .
    Podczas wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło , i wyrabiamy na elastyczną masę na koniec dodajemy spirytus .

    Przykrywamy miskę ściereczką , odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy na wyrośnięcie około godziny .

  2. Wyrośnięte ciastko dzielimy na dwie części .
    Rozwałkowujemy ciastko i wycinamy większą szklanką kółeczka .
    Do każdego kółeczka dajemy łyżeczkę marmolady i robimy kulkę .
    Układamy pączki na desce posypaną mąką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce .

    Do większej patelni (wok) wlewamy olej , podgrzewamy dodajemy kawałek ziemniaka (wtedy wyrównuje się temperatura oleju i pączki nie będą się przypalać ).

    Smażymy .

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń