Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste i mięciutkie pączki z marmoladą .
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34612
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 882
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 153
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3776
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34612
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 882
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 153
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3776
Składniki
Robimy rozczyn :Do ciepłego mleka dodajemy łyżeczkę cukru, drożdże i 4 lub 5 łyżek mąki, mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką na około 10 minut . W tym czasie rozpuszczamy masło. Jajko ,żółtka i pozostałość cukru ubijamy na pianę około 8-10 minut. Mąkę wsypujemy do większej miski , dodajemy wyrośnięty zaczyn i pianę z masy jajecznej . Wyrabiamy ciasto . Podczas wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło , i wyrabiamy na elastyczną masę na koniec dodajemy spirytus . Przykrywamy miskę ściereczką , odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy na wyrośnięcie około godziny .
Wyrośnięte ciastko dzielimy na dwie części . Rozwałkowujemy ciastko i wycinamy większą szklanką kółeczka . Do każdego kółeczka dajemy łyżeczkę marmolady i robimy kulkę . Układamy pączki na desce posypaną mąką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce . Do większej patelni (wok) wlewamy olej , podgrzewamy dodajemy kawałek ziemniaka (wtedy wyrównuje się temperatura oleju i pączki nie będą się przypalać ). Smażymy . Smacznego :)