Do góry

Desery Przepis na:

Panna cotta w prażynce czekoladowo-orzechowej z truskawkami

Panna cotta w prażynce czekoladowo-orzechowej z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 41

Dodano:

Odsłon: 440

Coś dla truskawko i czekoladożerców. Pyszny deser bez pieczenia, który pachnie i smakuje, no i jeszcze zawadiacko chrupie. Dla mnie nic dodać, nic ująć

Składniki

  • Śmietanka kremówka 400 ml
  • Pełne mleko 150 ml
  • Pasta waniliowa 2 łyżeczki
  • Cukier 100 g
  • Żelatyna 9 g + 0,5 łyżeczki do musu truskawkowego
  • Czekolada gorzka 130 g
  • Prażynka 90 g ( użyłam gotowej prażynki, ale można użyć pokruszonych wafelków, rurek, płatków kukurydzianych, itp
  • Masło orzechowe crunchy 90 g
  • Truskawki na mus i do dekoracji wg uznania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Panna cotta w prażynce czekoladowo-orzechowej z truskawkami

Przygotowanie

  1. Panna cotta
    Mleko zagotować, zdjąć z palnika i wymieszać dokładnie z 9 g żelatyny. Śmietankę zagotować z cukrem i wanilią, zdjąć z palnika. Połączyć z mlekiem z żelatyną i dokładnie wymieszać (ja zmiksowałam krótko) Zostawić do wystudzenia.

  2. Prażynka czekoladowo-orzechowa
    Czekoladę pokruszyć, delikatnie roztopić w kąpieli wodnej lub etapami w mikrofali. Ważne, aby nie przegrzać czekolady. Roztopioną czekoladę wymieszać z masłem orzechowym i prażynką. Spód tortownicy (20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i przykleić paski z papieru do pieczenia (szer 5-7 cm). Wylepić chrupką spód i boki tortownicy na wys 5 cm, dociskając. Tortownicę włożyć do zamrażarki na kilkanaście min.

  3. Po wyjęciu z zamrażarki wlać do środka wystudzoną panna cottę i włożyć do lodówki na 3-4 h do stężenia. Gotowa panna cotta jest zwarta, ale trzęsie się przy potrząsaniu.

  4. Truskawki zmiksować, ja miałam słodkie więc nie dodawałam już cukru. Odlać 80 ml musu, 0,5 łyżeczki żelatyny zalać 2 łyżeczkami wody, gdy napęcznieje podgrzać kilka sek w mikrofali i wymieszać z musem.Tężejącym musem polać gotowy deser, na to wyłożyć przekrojone truskawki. Pozostałym musem polewać deser przed podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń