Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś dla truskawko i czekoladożerców. Pyszny deser bez pieczenia, który pachnie i smakuje, no i jeszcze zawadiacko chrupie. Dla mnie nic dodać, nic ująć
Przepis dnia
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 406
Przepis dnia
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 406
Składniki
Panna cotta Mleko zagotować, zdjąć z palnika i wymieszać dokładnie z 9 g żelatyny. Śmietankę zagotować z cukrem i wanilią, zdjąć z palnika. Połączyć z mlekiem z żelatyną i dokładnie wymieszać (ja zmiksowałam krótko) Zostawić do wystudzenia.
Prażynka czekoladowo-orzechowa Czekoladę pokruszyć, delikatnie roztopić w kąpieli wodnej lub etapami w mikrofali. Ważne, aby nie przegrzać czekolady. Roztopioną czekoladę wymieszać z masłem orzechowym i prażynką. Spód tortownicy (20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i przykleić paski z papieru do pieczenia (szer 5-7 cm). Wylepić chrupką spód i boki tortownicy na wys 5 cm, dociskając. Tortownicę włożyć do zamrażarki na kilkanaście min.
Po wyjęciu z zamrażarki wlać do środka wystudzoną panna cottę i włożyć do lodówki na 3-4 h do stężenia. Gotowa panna cotta jest zwarta, ale trzęsie się przy potrząsaniu.
Truskawki zmiksować, ja miałam słodkie więc nie dodawałam już cukru. Odlać 80 ml musu, 0,5 łyżeczki żelatyny zalać 2 łyżeczkami wody, gdy napęcznieje podgrzać kilka sek w mikrofali i wymieszać z musem.Tężejącym musem polać gotowy deser, na to wyłożyć przekrojone truskawki. Pozostałym musem polewać deser przed podaniem.