Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny na święta, ale również na codzień. Przechowując zawinięty w folii w lodówce długo zachowuje świeżość.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2344
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3362
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1415
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2152
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2344
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3362
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1415
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2152
Składniki
Margarynę rozpuścić w garnku (w żadnym wypadku nie powinna się zagotować). Wsypać cukier, kakao, przyprawę korzenną, miód i wymieszać. Zestawić z ognia. Jajka zmiksować z mlekiem i dodać do przestudzonej czekoladowej korzennej masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dosypać do garnka cały czas miksując, by nie powstały żadne grudki. Wszystkie bakalie przełożyć do miski, wsypać 2 łyżki mąki i wymieszać, aby bakalie nie opadły na dno ciasta. Połączyć z gładką masą piernikową. Wąską foremkę (36x12cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do formy przelać masę piernikową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C na ponad 1 godzinę. Przed wyjęciem z pieca sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Ten piernik doskonale przechowuje się w lodówce, trzeba go jedynie szczelnie owinąć folią, by nie chłonął zapachów. SMACZNEGO!!!