Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik to jedno z moich ulubionych ciast. W pierniku lubię jego zapach i smak. W tym roku jednak pierwszy raz upiekłam piernika na piwie. I nie powiem, ale wyszedł super smaczny. Smak piwa nie był wcale wyczuwalny, a zarazem ciasto miało głęboki karmelowy smak. Może to zasługa połączenia miodu i piwa, nie wiem?!Wiem za to, iż muszę częściej piec piernik na piwie , gdyż oprócz wyjątkowego smaku posiada również jedna wyjątkową cechę - zachowuje długo świeżość.
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8753
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 84
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8753
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 84
Składniki
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy. Miód, ciemne piwo oraz masło rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. Do ubitych jajek dodajemy stopniowo przesiane składniki i wystudzone piwo z miodem i masłem. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do formy wylewamy ciasto. Piernik pieczemy przez 60-75 minut w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka). Studzimy. Masę marcepanową wałkujemy i układamy na cieście. Dowolnie dekorujemy.