Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik to jedno z moich ulubionych ciast. W pierniku lubię jego zapach i smak. W tym roku jednak pierwszy raz upiekłam piernika na piwie. I nie powiem, ale wyszedł super smaczny. Smak piwa nie był wcale wyczuwalny, a zarazem ciasto miało głęboki karmelowy smak. Może to zasługa połączenia miodu i piwa, nie wiem?!Wiem za to, iż muszę częściej piec piernik na piwie , gdyż oprócz wyjątkowego smaku posiada również jedna wyjątkową cechę - zachowuje długo świeżość.
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy. Miód, ciemne piwo oraz masło rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. Do ubitych jajek dodajemy stopniowo przesiane składniki i wystudzone piwo z miodem i masłem. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do formy wylewamy ciasto. Piernik pieczemy przez 60-75 minut w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka). Studzimy.
Masę marcepanową wałkujemy i układamy na cieście. Dowolnie dekorujemy.
Nazwa piernikow pochodzi od przyprawy pieprzenej, jak sie dawniej mowilo. Z w...
Odsłon: 7631
Pyszne ciasto z korzennym aromatem, mocno kakaowe i bakaliowe. Możecie jeśc b...
Odsłon: 1001
Delikatne i pyszne mięsko z polędwiczki , upieczone z warzywami , zniewala sm...
Odsłon: 21
Ciasto lekkie. Ładnie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. SMACZNEGO
Odsłon: 40
Wśród wypieków sernik zapewne najbardziej jest znany, na różne sposoby przygo...
Odsłon: 267
Babeczki czekoladowe wafelkami, zostały wypełnione słodkościami, panna cottą...
Odsłon: 124
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 254
Lekka sałatka z tuńczykiem to świetna propozycja na lunch, obiad lub kolację....
Odsłon: 115
Delikatne i pyszne mięsko z polędwiczki , upieczone z warzywami , zniewala sm...
Odsłon: 21
Ciasto lekkie. Ładnie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. SMACZNEGO
Odsłon: 40
Wśród wypieków sernik zapewne najbardziej jest znany, na różne sposoby przygo...
Odsłon: 267
Babeczki czekoladowe wafelkami, zostały wypełnione słodkościami, panna cottą...
Odsłon: 124
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 254
Lekka sałatka z tuńczykiem to świetna propozycja na lunch, obiad lub kolację....
Odsłon: 115
Składniki
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy. Miód, ciemne piwo oraz masło rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. Do ubitych jajek dodajemy stopniowo przesiane składniki i wystudzone piwo z miodem i masłem. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do formy wylewamy ciasto. Piernik pieczemy przez 60-75 minut w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka). Studzimy. Masę marcepanową wałkujemy i układamy na cieście. Dowolnie dekorujemy.
Przepisy Desery
Desery
Placek drożdżowy z rabarbarem
Desery
Ciasto z galaretką i truskawkami
Desery
Ciasto na upalne dni
Desery
Ciasto z truskawkami
Placek drożdżowy z rabarbarem
Przepis prosty a ciasto zawsze udane
Odsłon: 20
Ciasto z galaretką i truskawkami
Ciasto lekkie. Ładnie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. SMACZNEGO
Odsłon: 40