Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Piernik z czereśniami"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5364
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 231
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 836
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 951
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 158
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5364
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 231
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 836
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 951
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 158
Składniki
Rozgrzej miód, dodaj miękkie masło w kawałkach, mleko i cukier. Rozpuść wszystkie , wciąż mieszając. Odstaw i poczekaj, aż masa wystygnie.
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaj masę miodową, przyprawę do piernika, rodzynki i jajka. Wymieszaj.
Do formy wysmarowanej tłuszczem (z wyższą krawędzią) wlej 2/3 ciasta.
Poukładaj odsączone czereśnie z kompotu i zalej resztą ciasta. Łopatką wygładź jego powierzchnię.
Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku przez ok. 45 minut w temperaturze 180o C. Gotowe odstaw, aby wystygło.
Cukier puder, wodę, rum oraz sok wyciśnięty z cytryny utrzyj w naczyniu na gładką polewę.
Pokrój piernik na kawałki. Każdy zalej polewą, a następnie udekoruj wiórkami kokosowymi i kandyzowaną czereśnią.
Czas przygotowania: 70 min Cena porcji: ok. 3 zł
Kalorie: porcja 298 kcal
Kandyzowaną skórkę pomarańczy w małych kawałeczkach możesz dodać do ciasta lub ozdobić jego wierzch. Skrop ją cytryną będzie bardziej aromatyczna.Źródło: Na żywo