Do góry

Desery Przepis na:

Placek z truskawkami i malinami

Placek z truskawkami i malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 6

Dodano:

Odsłon: 3013

Bardzo łatwy oraz szybki w przygotowaniu i przede wszystkim pyszny placek z truskawkami i malinami. Placek jest niski, pieczony w formie do tarty. Owoce użyte do ciasta mogą być świeże lub rozmrożone.

Składniki

  • 125 g masła
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 400 g owoców (200 g truskawek i 200 g malin)
  • cukier puder do oprószenia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    2. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.
    3. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu do uzyskania gładkiej masy.
    4. Dodać aromat z wanilii i zmiksować.
    5. Dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z kwaśną śmietaną, w trzech turach, miksując krótko, tylko do połączenia się składników.

  2. 6. Niewysoką formę o wymiarach 30 x 20 cm (np. do tarty) wysmarować masłem, oprószyć mąką.
    7. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać.
    8. Na wierzch wyłożyć truskawki i maliny.
    9. Piec w temperaturze 170 stopni C przez 50 - 55 minut, do suchego patyczka.

  3. 10. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.
    11. Przed podaniem pokroić i oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń