Do góry

Desery Przepis na:

Placek z waniliowym wierzchem

Placek z waniliowym wierzchem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10039

Dodano:

Odsłon: 3

Smaczny pomysł na "Placek z waniliowym wierzchem"

Składniki

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru + 4 łyżki
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 300 ml mleka
  • 100 g śmietany kremówki
  • 100 g serka mascarpone
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 50 g gorzkiej czekolady
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Placek z waniliowym wierzchem

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji ok. 1,40 zł.

  2. Wartość odżywcza porcji 244 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 23 g

  3. Jaja wybijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do posmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy. Pieczemy 25–30 minut w 180oC. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z formy i odwracamy, żeby nie opadł. Zostawiamy do ostygnięcia.

  4. Budyń gotujemy w 300 ml mleka, według instrukcji podanej na opakowaniu, razem z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Studzimy.

  5. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Powoli łączymy z ostudzonym budyniem i serkiem mascarpone, aby powstał aksamitny krem.

  6. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i fantazyjnie wyciskamy na wierzch ciasta. Posypujemy wiórkami czekolady.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń