Do góry

Desery Przepis na:

Płatek śniegu

Płatek śniegu

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 148

Dodano:

Odsłon: 878

pyszne ciasto bez pieczenia

Składniki

  • 125 g masła 250 g kruchych ciastek 2 słoiki wiśni amarena 6 płatów żelatyny 500 g twarożku 500 g mascarpone 125 g cukru Szczypta
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Płatek śniegu

Przygotowanie

  1. Masło roztopić. Ciastka pokruszyć, zmieszać z masłem, nałożyć do posmarowanej olejem formy i docisnąć tak, aby powstał spód ciasta. Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. Wiśnie osączyć na sicie, sok zachować. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Twarożek, mascarpone, cukier, sól i sok z cytryny wyrabiać ok 3 minuty za pomocą robota kuchennego. 2 płaty żelatyny odcisnąć i roztopić, zmieszać z sokiem z wiśni, dodać wiśnie. Pozostałą żelatynę również odcisnąć i roztopić, zmieszać najpierw z 1 łyżką masy serowej, a następnie z resztą tej masy. Śmietanę ubić i wmieszać do masy 1/3 masy nałożyć do formy, następnie nałożyć wiśnie i pozostałą masę. Wyrównać. Wstawić na min. 3 godziny do lodówki. Posypać pokruszonymi bezami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Zazula1 09 czerwca 2013 Ciasto z całą pewnością jest pyszne,tylko przepis jest niedopracowany.Podaj ilość śmietany i co zrobić z trzecią częścią masy?Na jakiej blaszce je robisz?chyba na dużej,gdyż 500gr.twarożku/jakiego?/i 500gr.maskarpone + śmietana da nam sporą ilość masy.A cukru jest 125gr.czy szczypta?Spróbuj dokonać korekty:)Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń