Do góry

Desery Przepis na:

Postny kulebiak

Postny kulebiak

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28016

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Postny kulebiak"

Składniki

  • 2 dag drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 210 ml mleka
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • 40 dag pieczarek
  • 2 duże cebule
  • olej
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Postny kulebiak

Przygotowanie

  1. Drożdże pokrusz, rozetrzyj w miseczce z cukrem. Dodaj 2 łyżki mąki i odrobinę ciepłego mleka. Całość starannie utrzyj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 10 min).

  2. Tłuszcz stop, ostudź. Pozostałą mąkę przesiej do miski ze szczyptą soli. Dodaj resztę ciepłego mleka, przestudzony tłuszcz oraz dwa całe jajka. Na koniec wlej wyrośnięty rozczyn. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

  3. Pozostałe jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Wystudź, obierz, a następnie pokrój w dużą kosteczkę. Pieczarki oczyść, poszatkuj. Obrane cebule posiekaj.

  4. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, przesmaż. Dodaj pieczarki. Smaż, mieszając, 5-8 minut. Farsz zdejmij z patelni. Połącz z ugotowanymi i posiekanymi jajkami. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ostudź.

  5. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Formę (okrągłą lub prostokątną) wyłóż pergaminem. Jedną część ciasta rozwałkuj. Wyłóż na dno formy. Na cieście rozłóż farsz. Przykryj drugą rozwałkowaną porcją ciasta. Odstaw do wyrośnięcia. Następnie całość wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 180 st. około 45 min.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: Postny kulebiak

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń