Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Postny kulebiak"
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4100
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11232
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6459
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5458
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13457
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5226
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4100
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11232
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6459
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5458
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13457
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5226
Składniki
Drożdże pokrusz, rozetrzyj w miseczce z cukrem. Dodaj 2 łyżki mąki i odrobinę ciepłego mleka. Całość starannie utrzyj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 10 min).
Tłuszcz stop, ostudź. Pozostałą mąkę przesiej do miski ze szczyptą soli. Dodaj resztę ciepłego mleka, przestudzony tłuszcz oraz dwa całe jajka. Na koniec wlej wyrośnięty rozczyn. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Pozostałe jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Wystudź, obierz, a następnie pokrój w dużą kosteczkę. Pieczarki oczyść, poszatkuj. Obrane cebule posiekaj.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, przesmaż. Dodaj pieczarki. Smaż, mieszając, 5-8 minut. Farsz zdejmij z patelni. Połącz z ugotowanymi i posiekanymi jajkami. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ostudź.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Formę (okrągłą lub prostokątną) wyłóż pergaminem. Jedną część ciasta rozwałkuj. Wyłóż na dno formy. Na cieście rozłóż farsz. Przykryj drugą rozwałkowaną porcją ciasta. Odstaw do wyrośnięcia. Następnie całość wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 180 st. około 45 min.Źródło: Świat kobiety