Do góry

Desery Przepis na:

Ptysie na raz-dwa-trzy-cztery

Ptysie na raz-dwa-trzy-cztery

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 5

Dodano:

Odsłon: 662

Gdyby naszła Cię ochota na coś słodkiego - polecam ptysie. Uwielbiam domowe wypieki, natomiast nie mam szczęścia do równiutkich ciast. Żadne tam biszkopty i inne roladki-marmoladki. Artystyczny nieładnie to mój żywioł. A tu proszę bardzo. Pysznie, prosto i uroczo. Aż ślinka cieknie ????

Składniki

  • 100 g masła
  • 200 g mąki
  • 300 ml wody
  • 4 jajka
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wodę i masło gotujemy, do bulgoczącej mieszanki wsypujemy mąkę i bystro mieszamy, żeby wyszło gładkie ciasto bez grudek. Odstawiamy na 20 min do osiągnięcia.

  2. Do przestudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując do uzyskania jednolitej masy.

  3. Takie ciasto kładziemy po jednej łyżce na cienko posmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy ok. 25 min w 200°C.

  4. Wystudzone ptysie kroimy na pół i przekładamy pysznościami, np. bitą śmietaną lub masą budyniową.

    Ja preferuję tę drugą

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń