Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdyby naszła Cię ochota na coś słodkiego - polecam ptysie. Uwielbiam domowe wypieki, natomiast nie mam szczęścia do równiutkich ciast. Żadne tam biszkopty i inne roladki-marmoladki. Artystyczny nieładnie to mój żywioł. A tu proszę bardzo. Pysznie, prosto i uroczo. Aż ślinka cieknie ????
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10515
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336831
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4518
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424259
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10515
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336831
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4518
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424259
Składniki
Wodę i masło gotujemy, do bulgoczącej mieszanki wsypujemy mąkę i bystro mieszamy, żeby wyszło gładkie ciasto bez grudek. Odstawiamy na 20 min do osiągnięcia.
Do przestudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując do uzyskania jednolitej masy.
Takie ciasto kładziemy po jednej łyżce na cienko posmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy ok. 25 min w 200°C.
Wystudzone ptysie kroimy na pół i przekładamy pysznościami, np. bitą śmietaną lub masą budyniową. Ja preferuję tę drugą