Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdyby naszła Cię ochota na coś słodkiego - polecam ptysie. Uwielbiam domowe wypieki, natomiast nie mam szczęścia do równiutkich ciast. Żadne tam biszkopty i inne roladki-marmoladki. Artystyczny nieładnie to mój żywioł. A tu proszę bardzo. Pysznie, prosto i uroczo. Aż ślinka cieknie ????
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 56
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 30
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 58
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 336
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2556
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 56
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 30
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 58
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 336
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2556
Składniki
Wodę i masło gotujemy, do bulgoczącej mieszanki wsypujemy mąkę i bystro mieszamy, żeby wyszło gładkie ciasto bez grudek. Odstawiamy na 20 min do osiągnięcia.
Do przestudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując do uzyskania jednolitej masy.
Takie ciasto kładziemy po jednej łyżce na cienko posmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy ok. 25 min w 200°C.
Wystudzone ptysie kroimy na pół i przekładamy pysznościami, np. bitą śmietaną lub masą budyniową. Ja preferuję tę drugą