Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ptysie ze śliwkami i bitą śmietaną"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13704
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1571
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15189
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6226
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13704
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1571
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15189
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6226
Składniki
Do rondla wlej szklankę wody. Dodaj masło, szczyptę soli i zagotuj. Ciągle mieszając, wsyp mąkę i gotuj, aż masa zgęstnieje.
Przestudź. Następnie zmiksuj ją, wbijając kolejno po jednym jajku. Z ostatnim jajkiem wsyp proszek do pieczenia.
Blachę wyłóż pergaminem i używając szprycy, wyciśnij 12 kopczyków. Najpierw piecz je 15–20 min w temp. 200°C, a następnie ok. 30 min w temp. 180°C.
Ugotuj kisiel i dodaj do niego śliwki odsączone z zalewy. Ubij śmietanę z zagęstnikiem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Ostudzone ptysie przekrój na pół. Wypełnij masą śliwkową i bitą śmietaną.Źródło: Naj