Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ptysie ze śliwkami i bitą śmietaną"
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 116
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2788
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1318
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 768
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 116
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2788
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1318
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 768
Składniki
Do rondla wlej szklankę wody. Dodaj masło, szczyptę soli i zagotuj. Ciągle mieszając, wsyp mąkę i gotuj, aż masa zgęstnieje.
Przestudź. Następnie zmiksuj ją, wbijając kolejno po jednym jajku. Z ostatnim jajkiem wsyp proszek do pieczenia.
Blachę wyłóż pergaminem i używając szprycy, wyciśnij 12 kopczyków. Najpierw piecz je 15–20 min w temp. 200°C, a następnie ok. 30 min w temp. 180°C.
Ugotuj kisiel i dodaj do niego śliwki odsączone z zalewy. Ubij śmietanę z zagęstnikiem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Ostudzone ptysie przekrój na pół. Wypełnij masą śliwkową i bitą śmietaną.Źródło: Naj