Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ptysie ze śliwkami i bitą śmietaną"
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457149
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1314
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2165
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 533
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457149
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1314
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2165
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 533
Składniki
Do rondla wlej szklankę wody. Dodaj masło, szczyptę soli i zagotuj. Ciągle mieszając, wsyp mąkę i gotuj, aż masa zgęstnieje.
Przestudź. Następnie zmiksuj ją, wbijając kolejno po jednym jajku. Z ostatnim jajkiem wsyp proszek do pieczenia.
Blachę wyłóż pergaminem i używając szprycy, wyciśnij 12 kopczyków. Najpierw piecz je 15–20 min w temp. 200°C, a następnie ok. 30 min w temp. 180°C.
Ugotuj kisiel i dodaj do niego śliwki odsączone z zalewy. Ubij śmietanę z zagęstnikiem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Ostudzone ptysie przekrój na pół. Wypełnij masą śliwkową i bitą śmietaną.Źródło: Naj