Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ptysie ze śliwkami i bitą śmietaną"
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8663
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 74
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8663
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 74
Składniki
Do rondla wlej szklankę wody. Dodaj masło, szczyptę soli i zagotuj. Ciągle mieszając, wsyp mąkę i gotuj, aż masa zgęstnieje.
Przestudź. Następnie zmiksuj ją, wbijając kolejno po jednym jajku. Z ostatnim jajkiem wsyp proszek do pieczenia.
Blachę wyłóż pergaminem i używając szprycy, wyciśnij 12 kopczyków. Najpierw piecz je 15–20 min w temp. 200°C, a następnie ok. 30 min w temp. 180°C.
Ugotuj kisiel i dodaj do niego śliwki odsączone z zalewy. Ubij śmietanę z zagęstnikiem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Ostudzone ptysie przekrój na pół. Wypełnij masą śliwkową i bitą śmietaną.Źródło: Naj