Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ptysie ze śliwkami i bitą śmietaną"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Składniki
Do rondla wlej szklankę wody. Dodaj masło, szczyptę soli i zagotuj. Ciągle mieszając, wsyp mąkę i gotuj, aż masa zgęstnieje.
Przestudź. Następnie zmiksuj ją, wbijając kolejno po jednym jajku. Z ostatnim jajkiem wsyp proszek do pieczenia.
Blachę wyłóż pergaminem i używając szprycy, wyciśnij 12 kopczyków. Najpierw piecz je 15–20 min w temp. 200°C, a następnie ok. 30 min w temp. 180°C.
Ugotuj kisiel i dodaj do niego śliwki odsączone z zalewy. Ubij śmietanę z zagęstnikiem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Ostudzone ptysie przekrój na pół. Wypełnij masą śliwkową i bitą śmietaną.Źródło: Naj