Do góry

Desery Przepis na:

Puchaty sernik

Puchaty sernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 205 Ocena: 3344

Dodano:

Odsłon: 1934

Sernik Puchaty to sernik puszysty i cudownie mokry. Jest bardzo smaczny i aksamitny w konsystencji. Jest wiele przepisów na serniki, to jest przepis na następny serniczek na moim blogu. Znajdziecie ich kilka i może jakiś przepis przypadnie Wam do smaku. Teraz zachęcam do upieczenia tego ciasta. Wśród moich gości zrobił furorę. Jest świetny na każdą okazję, święta, spotkania rodzinne czy z przyjaciółmi. Składniki na jego wykonania nie są wyszukane i dzięki tej prostocie jest cudownie smaczny i rozpływa się w ustach.

Składniki

  • 1 kg tłustego sera
  • 0.5 l śmietanki 30%
  • 6 jajek
  • 8 dkg mleka w proszku
  • 8 dkg mąki ziemniaczanej
  • 35 dkg cukru
  • ekstrakt waniliowy lub aromat waniliowy
  • szczypta soli
  • Na spód:
  • 15 dkg herbatników kakaowych
  • 1/3 kostki masła (z kostki 20dkg)
  • Polewa:
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Puchaty sernik

Przygotowanie

  1. Herbatniki zblendowałam. Masło roztopiłam i wymieszałam dokładnie z herbatnikami.
    Wykleiłam powstałą masą formę o wymiarach 24×35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do lodówki na czas przygotowania sera.

  2. Ser zmieliłam w maszynce.
    Białka oddzieliłam od żółtek.
    Żółtka utarłam z połową odmierzonego cukru.
    Do sera dodałam utarte żółtka, mleko w proszku, mąkę, sól, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Ubiłam śmietanę i połączyłam z serem. Nie mieszałam długo, tylko do połączenia się śmietanki z masą.
    Białka ubiłam na sztywną pianę z drugą połową cukru i za pomocą szpatułki delikatnie wymieszałam z serem

  3. Wylałam masę na schłodzony spód herbatnikowy i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
    Zanim włożyłam ciasto wstawiłam naczynie z wodą na sam spód piekarnika.
    Kiedy sernik już się upiekł studziłam go przy otwartych drzwiczkach piekarnika

  4. Zrobiłam polewę.
    Masło roztopiłam, dodałam kakao i cukier. Doprowadziłam do wrzenia ciagle mieszając. W 1/4 szklance wody rozpuściłam żelatynę i połączyłam z polewą. Odstawiłam na 15 minut i polałam taką polewą se

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń