Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2182
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3288
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1341
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2092
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2182
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3288
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1341
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2092
Składniki
3/4 L mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W 1 szkl. mleka rozrobić obie mąki (jeśli grudki nie będą chciały się rozmieszać, można pomóc sobie mikserem :). Jak mleko się zagotuje wlać rozrobioną mąkę i kilka minut gotować całość, wciąż mieszając (tutaj również pomocny może być mikser). Powstały budyń ostudzić.
Kostkę masła rozetrzeć mikserem na pulchną masę i dodawać po łyżce budyniu. Na koniec wsypać 25 dag wiórek kokosowych, wszystko wymieszać.
Układamy: Warstwa krakersów - Masa - Warstwa krakersów - Masa - Warstwa krakersów - Masa + pozostałe 5 dag wiórek kokosowych (posypać je po wierzchu). Ciasto wstawić do lodówki.
UWAGI ! Ja układam krakersy na specjalnej płytkiej formie do gotowych ciast o wymiarach 26 x 37 cm i zużywam ok. 2,5 op. krakersów. Ciasto można zrobić też w zwykłej blaszce lub ewentualnie na desce.