Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 54
Dodano: 24.10.2010
Odsłon: 38175
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
3/4 L mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W 1 szkl. mleka rozrobić obie mąki (jeśli grudki nie będą chciały się rozmieszać, można pomóc sobie mikserem :). Jak mleko się zagotuje wlać rozrobioną mąkę i kilka minut gotować całość, wciąż mieszając (tutaj również pomocny może być mikser). Powstały budyń ostudzić.
Kostkę masła rozetrzeć mikserem na pulchną masę i dodawać po łyżce budyniu. Na koniec wsypać 25 dag wiórek kokosowych, wszystko wymieszać.
Układamy: Warstwa krakersów - Masa - Warstwa krakersów - Masa - Warstwa krakersów - Masa + pozostałe 5 dag wiórek kokosowych (posypać je po wierzchu). Ciasto wstawić do lodówki.
UWAGI ! Ja układam krakersy na specjalnej płytkiej formie do gotowych ciast o wymiarach 26 x 37 cm i zużywam ok. 2,5 op. krakersów. Ciasto można zrobić też w zwykłej blaszce lub ewentualnie na desce.
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

Konto usunięte 19 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Też robię takie ciasto jest super zwłaszcza schłodzone:-)) Tyle że margarynę wrzucam do gorącego budyniu i miksuję:-)Pozdrawiam1 Kto głosował? | Odpowiedz

zabecka 14 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Spróbowałam i było warto!!! Ciasto rewelacja!!! Wszystkim bardzo smakowało. Ja dodałam do masy trochę alkoholu dla zaostrzenia smaku. Pychaaa!!!1 Kto głosował? | Odpowiedz

nina70 11 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
ja daje mniej cukru jak w przepisie ale i masy budyniowej daje półtorej porcji. To ciasto często gości na moim stole ,dzieci i nie tylko one je uwielbiają...pozdrawiam...0 Kto głosował? | Odpowiedz

Agika32 06 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
Mozna tez ubic smietane kremowke ok 0,5l na sztywno i dodac 2 roztopione biale czekolady, wmieszac kokos i przelozyc jak wyzej. Pysznosci0 Kto głosował? | Odpowiedz

aga_w23 04 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
Ciasto rewelacja, sama często je robię jest poprostu bombowe.Polecam spróbować!!!!
0 Kto głosował? | Odpowiedz

Abrakadabrak 31 października 2010Zgłoś do usunięcia
Są :) Ale masa jest bardzo słodka, wchłania się w krakersy, które pod jej wpływem bardzo miękną i się trochę rozwarstwiają. W efekcie nie czuć słoności tylko kokosową słodycz :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

bozenas 30 października 2010Zgłoś do usunięcia
bardzo ciekawy przepis:)a czy krakersy nie są słone?:) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz