Do góry

Desery Przepis na:

Rajska szarlotka

Rajska szarlotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 294 Ocena: 1937

Dodano:

Odsłon: 2848

Nie jest to jednak zwykła szarlotka, jaką piekę zazwyczaj na rajska. Jest to tak naprawdę doskonałe połączenie ciasta biszkoptowego z jabłkami i bezą. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na spotkania z przyjaciółmi i letnie przyjęcia w ogrodzie. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, nie zajmuje dużo czasu.

Składniki

  • ciasto biszkoptowe
  • mąka pszenna 250 g
  • cukier 100 g
  • olej 100 ml
  • proszek do pieczenia 10 g
  • jajka 3 szt.
  • nadzienie
  • jabłka 350 g
  • beza
  • białka 2 szt.
  • cukier 100 g
  • cynamon 15 g
  • mąka ziemniaczana 15 g
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rajska szarlotka

Przygotowanie

  1. Ciasto: Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno. Dodaje cukier. Miksuję. Dodaje żółtka. Miksuję. Dodaje olej. Miksuję. Dodaje mąkę i proszek do pieczenia. Miksuję. Ciasto przelewam do kwadratowej formy do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypuję bułką tartą.
    Nadzienie: Jabłka myje i obieram ze skórki. Kroję w plastry. Obsypuję bułką tartą.
    Beza: Białka ubijam z cukrem. Dodaję cynamon i mąkę. Mieszam.
    Na cieście układam plastry jabłka i układam bezę. Piekę około 50 minut w 170 stopniach. Studzę.

  2. Zapraszam na mojego bloga !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń