Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini rogaliki na smalcu i kwaśnej śmietanie. Tak wypiekała je moja babcia Krysia. Smalec w ciasteczkach jest niewyczuwalny, nadaje natomiast niesamowitej kruchości ciastu. Rogaliki możecie wypełnić dowolnym nadzieniem: dżemem, konfiturą, kremem orzechowym lub masą makową z bakaliami. Sprawdźcie, jak z prostych składników wyczarować pyszny deser.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1582
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 321
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1582
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 321
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojony w paski smalec i śmietanę. Składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie dzielimy je na 4 części. Każdą z nich owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Po 30 minutach wyciągamy pierwszą część ciasta. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowujemy okrągły placek, który dzielimy najpierw na 4 części, a później każdą z nich jeszcze na pół. Tak uzyskamy 8 trójkątów. Na podstawie każdego z nich rozsmarowujemy łyżeczkę dżemu. Rogaliki zwijamy. Tak postępujemy z każdą częścią ciasta.
Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
Upieczone rogaliki przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.