Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada drożdżowa z makiem"
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3784
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 625
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3816
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 387
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 719
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3784
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 625
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3816
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 387
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 719
Składniki
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać żółtka i jajko. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże. Powoli wsypać mąkę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto.
Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mak zalać wrzącym mlekiem z wodą (1:1) i gotować 15 minut. Ostudzić, osączyć na sitku i zemleć 3 razy.
Roztopić masło, dodać miód, skórkę pomarańczową, rdzeń z laski wanilii, rodzynki i migdały. Smażyć 10 minut, ciągle mieszając. Wystudzić, połączyć z makiem, cukrem, brandy i sztywną pianą z białek.
Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt, posmarować masą makową tak, by pozostał brzeg 3 cm, zrolować, ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec godzinę w temp. 200oC.
Przed podaniem roladę ozdobić, np. smarując ją domowym lukrem i lekko posypując kokosem.
ok. 95 minutŹródło: Twoje Imperium