Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Selerowe racuszki"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 195
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 195
Składniki
Warzywa obierz, umyj i osusz. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż na sitko i delikatnie odciśnij. W misce wymieszaj warzywa z roztrzepanymi jajkami, maślanką, mąką i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem.
Boczek pokrój w małą kostkę. Wrzuć na rozgrzaną, suchą patelnię i smaż, aż wytopi się cały tłuszcz. Boczek wymieszaj z kurkumą i papryką. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach i wymieszaj z zieleniną.
Na rozgrzanym oleju smaż średniej wielkości racuszki. Osącz je na papierowym ręczniku. Podawaj posypane boczkiem i tartym serem na listkach umytej i osuszonej rukoli.
Sosik do rukoli
łyżki oliwy zmiksuj z łyżeczką musztardy, ząbkiem czosnku, szczyptą ziół prowansalskich, solą i kilkoma kroplami cytryny.Źródło: Naj