Do góry

Desery Przepis na:

Selerowe racuszki

Selerowe racuszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Selerowe racuszki"

Składniki

  • 1 mały seler
  • 2 średnie kalarepki
  • 2 młode ziemniaki
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki maślanki
  • 5-6 łyżek mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia; 15 dag boczku wędzonego w plasterkach
  • 10 dag tartego ostrego
  • twardego sera
  • 2 łyżki posiekanej natki selera lub pietruszki
  • po 1/2 łyżeczki kurkumy i słodkiej papryki
  • pieprz
  • rukola
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Selerowe racuszki

Przygotowanie

  1. Warzywa obierz, umyj i osusz. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż na sitko i delikatnie odciśnij. W misce wymieszaj warzywa z roztrzepanymi jajkami, maślanką, mąką i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem.

  2. Boczek pokrój w małą kostkę. Wrzuć na rozgrzaną, suchą patelnię i smaż, aż wytopi się cały tłuszcz. Boczek wymieszaj z kurkumą i papryką. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach i wymieszaj z zieleniną.

  3. Na rozgrzanym oleju smaż średniej wielkości racuszki. Osącz je na papierowym ręczniku. Podawaj posypane boczkiem i tartym serem na listkach umytej i osuszonej rukoli.

  4. Sosik do rukoli

  5. łyżki oliwy zmiksuj z łyżeczką musztardy, ząbkiem czosnku, szczyptą ziół prowansalskich, solą i kilkoma kroplami cytryny.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń