Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik jest pyszny! No i zawsze się udaje :)
Jest to wspaniały, wysoki przekładaniec idealny na każdą okazję. Łatwy do zro...
Odsłon: 103
Tosty z figami i serem Camembert to wyjątkowo smaczna i elegancka przekąska,...
Odsłon: 34
Taka babcina postna zupka. Smak i zapach najpiękniejszy na świecie. Z całą st...
Odsłon: 76
Jest to wspaniały, wysoki przekładaniec idealny na każdą okazję. Łatwy do zro...
Odsłon: 103
Tosty z figami i serem Camembert to wyjątkowo smaczna i elegancka przekąska,...
Odsłon: 34
Taka babcina postna zupka. Smak i zapach najpiękniejszy na świecie. Z całą st...
Odsłon: 76
Składniki
Wiórka kokosowe zalać likierem, ostawić na min. 30min. Im dłużej będą nasiąkały, tym lepiej. Ciastka dokładnie pokruszyć, wysypać na spód tortownicy (średnica ok.30cm) i lekko ugnieść.
Ser zmiksować z cukrem, dodawać pojedynczo jajka, następnie mąkę i na końcu wiórka z likierem - cały czas miksując. Całość wylać na spód z ciastek, piec ok 60 min w 180*C. Na spodzie piekarnika położyć blachę wypełnioną do połowy wodą a na środkowej półce blachę z sernikiem (po prostu w piekarniku "gdzieś tam niżej" ma stać naczynie z parującą wodą - bo to para wodna sprawia, że sernik wyjdzie bardziej kremowy, nie wysuszy się podczas pieczenia).
Po upieczeniu sernik zostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Śmietankę doprowadzić do wrzenia, wsypać połamaną na kawałeczki czekoladę, wymieszać aż polewa będzie całkiem gładka. Rozsmarować dokładnie na wierzchu ciasta.