Do góry

Desery Przepis na:

Sernik kokosowy (z likierem kokosowym)

Sernik kokosowy (z likierem kokosowym)

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 54

Dodano:

Odsłon: 9019

Sernik jest pyszny! No i zawsze się udaje :)

Składniki

  • SPÓD: 1 opakowanie markiz czekoladowych (ok. 250g)
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1 szkl cukru
  • 5 jajek (M)
  • 2 łyżki mąki pszennej (z lekkim czubkiem)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem)
  • 1 szkl wiórek kokosowych
  • 2/3 szkl likieru kokosowego
  • POLEWA: 1 czekolada mleczna, 60 ml śmietanki 30%
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik kokosowy (z likierem kokosowym)

Przygotowanie

  1. Wiórka kokosowe zalać likierem, ostawić na min. 30min. Im dłużej będą nasiąkały, tym lepiej.

    Ciastka dokładnie pokruszyć, wysypać na spód tortownicy (średnica ok.30cm) i lekko ugnieść.

  2. Ser zmiksować z cukrem, dodawać pojedynczo jajka, następnie mąkę i na końcu wiórka z likierem - cały czas miksując.

    Całość wylać na spód z ciastek, piec ok 60 min w 180*C.

    Na spodzie piekarnika położyć blachę wypełnioną do połowy wodą a na środkowej półce blachę z sernikiem (po prostu w piekarniku "gdzieś tam niżej" ma stać naczynie z parującą wodą - bo to para wodna sprawia, że sernik wyjdzie bardziej kremowy, nie wysuszy się podczas pieczenia).

  3. Po upieczeniu sernik zostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.

    Śmietankę doprowadzić do wrzenia, wsypać połamaną na kawałeczki czekoladę, wymieszać aż polewa będzie całkiem gładka.
    Rozsmarować dokładnie na wierzchu ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

malina27 13 lutego 2016 Trochę chudy ten sernik bo bez masła.Nie miałam markiz więc dałam Oreo,ładnie ,czarno się odbija,polewa super.Łatwo się go robi a i w smaku dobry. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń