Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzi z książki J. Dmochowskiej - Górskiej "Domowe ciasta i desery". U mnie wersja light (bez rodzynek i skórki) ;-)
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5009
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1873
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 50
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5009
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1873
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 50
Składniki
Zagnieć kruche ciasto z podanych składników. Powinno być miękkie (mnie lepiło się do rąk więc dodałam trochę więcej mąki). Wyłóż na blachę, ponakłuwaj widelcem żeby nie porobiły się "pęcherze" i upiecz na jasny kolor (piekłam z termoobiegiem w temp. 180 stopni C przez 20 min). Wystudź.
Ser i ziemniaki zmiel dwukrotnie. Masło, cukier (zostaw ok. łyżkę cukru do białek) i żółtka utrzyj w mikserze, powoli dodawaj do tego masę serową, przesypując manną (2 łyżki masy, 1/2 łyżki kaszy manny). Wszystko dobrze wyrób. Dodaj aromat oraz opcjonalnie opłukane rodzynki i podsmażoną skórkę pomarańczową. Ubij białka z resztą cukru i wymieszaj delikatnie z masą serową. Całość wyłóż na wystudzone ciasto i wstaw do piekarnika na ok. 40 min piecz w temperaturze 160 stopni C z termoobiegiem. DOBRA RADA: Po upieczeniu zostaw ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego ostudzenia (nie powinno wtedy opaść). Smacznego.