Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sernik na kruchym spodzie"
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1475
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6003
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8891
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18854
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1475
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6003
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8891
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18854
Składniki
Mąkę pszenną przesiej na stolnicę. Dodaj 25 dag masła, sól oraz 25 dag cukru, 1 jajko i kakao. zagnieć. Ciasto włóż na ok. 30 minut do lodówki.Pozostałe masło utrzyj z 10 dag cukru i 1 cukrem waniliowym. Wbij 2 jajka. Dodaj twaróg i mąkę ziemniaczaną. Wiśnie osacz z zalewy.
Wyjmij schłodzone ciasto, 2/3 cienko rozwałkuj, resztę ponownie schłodź. Tortownicę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką i wylep plackiem. Na spodzie rozsmaruj masę serową. Rozłóż wiśnie. Sernik piecz przez 50 minut.
W temp. 175 st. Wystudź. Pozostałe ciasto pokrusz, rozsyp na blasze posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Piecz 15 minut w temp. 175 st. Żelatynę namocz, rozpuść, podgrzewając. Śmietanę ubij z 1 cukrem waniliowym.
Wymieszaj z serkiem homogenizowanym i resztą cukru. Masę ostrożnie połącz z żelatyną. Dołóż konfiturę. Lekko przemieszaj, by powstał marmurkowy wzorek. Wyłóż na sernik. Chłodź 2 godziny. Posyp kruszonką.
ok. 2 godzin
Chłodzenie 2 godziny i 30 minut
porcja ok. 550 kcalŹródło: Tina