Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serniczek jak serniczek na trochę innym spodzie ;) Ale bardzo smaczny :)
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2721
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1247
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 715
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 66
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2721
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1247
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 715
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 66
Składniki
Masło roztopić najlepiej od razu w miseczce, dodać do tego wszystkie składniki i ze sobą połączyć. Masa będzie krucha, przypomina konsystencję kruszonki. Wsypujemy go do dużej tortownicy i równomiernie rozprowadzamy. (ja też go trochę podpiekam zanim położę masę serową)
Masa serowa
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na gładką puszystą masę. Dodajemy rdzeń z wanilii (ew. cukier waniliowy)
Wsypujemy budyń i dobrze ucieramy
Stopniowo dodajemy olej ciągle ucierając (ostrożnie bo może się masa zważyć, choć rzadko się to zdarza)
Stopniowo wlewamy mleko (Masa zrobi się rzadka)
Dodajemy twaróg (Masę najlepiej zmiksować)
Do takiej masy dodajemy ubite białka. UWAGA! Białek jest 9 bo wykorzystujemy też te pozostałe po żółtkach przeznaczonych na ciasto na spód.
Masę serową wylewamy do z przygotowanym już spodem. Pieczemy ok 2-3 godz. w temp 150 st. Studzimy też w piekarniku. (Gdy tylko zetnie się wierzch przykrywamy ciasto papierem lub folią aluminiową żeby się nie przypalił)
Taki serniczek można polać polewą czekoladową lub toffi i posypać orzeszkami. Smacznego! :)