Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik nektarynkowy"
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 753
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424916
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10684
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336958
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 753
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424916
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10684
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336958
Składniki
ok. 80 minut • Porcja ok. 300 kcal • Koszt porcji ok. 1,50 zł • Przepis na ok. 16 porcji
Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch. Stopniowo dodawaj po kilka łyżek twarogu, miksując na wolnych obrotach. Dołóż śmietankę, wsyp budyń, mąkę kukurydzianą i skórkę otartą z jednej sparzonej i wyszorowanej cytryny. Miksuj dotąd, aż wszystkie się połączą.
Nektarynki umyj, osusz i pokrój w ósemki, usuwając pestki. Leciutko oprósz je mąką, najlepiej przez drobne sitko.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia łącznie z brzegami. Przełóż do niej masę serową, wyrównaj powierzchnię.
Na cieście porozkładaj koliście ósemki nektarynek, zaczynając od brzegu. Posyp niewielką ilością cukru w perełkach.
Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 175°C i piecz około godziny, aż wierzch przybierze złocisty kolor.
Po upieczeniu zostaw sernik w uchylonym piekarniku do przestudzenia.Źródło: Kobieta i życie