Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik nektarynkowy"
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 404
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 546
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1438
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 137
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 404
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 546
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1438
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 137
Składniki
ok. 80 minut • Porcja ok. 300 kcal • Koszt porcji ok. 1,50 zł • Przepis na ok. 16 porcji
Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch. Stopniowo dodawaj po kilka łyżek twarogu, miksując na wolnych obrotach. Dołóż śmietankę, wsyp budyń, mąkę kukurydzianą i skórkę otartą z jednej sparzonej i wyszorowanej cytryny. Miksuj dotąd, aż wszystkie się połączą.
Nektarynki umyj, osusz i pokrój w ósemki, usuwając pestki. Leciutko oprósz je mąką, najlepiej przez drobne sitko.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia łącznie z brzegami. Przełóż do niej masę serową, wyrównaj powierzchnię.
Na cieście porozkładaj koliście ósemki nektarynek, zaczynając od brzegu. Posyp niewielką ilością cukru w perełkach.
Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 175°C i piecz około godziny, aż wierzch przybierze złocisty kolor.
Po upieczeniu zostaw sernik w uchylonym piekarniku do przestudzenia.Źródło: Kobieta i życie