Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik pomarańczowy"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 22459
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 393
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 211
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 143
Polecam.
Odsłon: 166
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 22459
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 393
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 211
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 143
Polecam.
Odsłon: 166
Składniki
Pierniczki rozkrusz na drobne kawałki. Herbatniki roztłucz wałkiem do ciasta. Wsyp wszystko do misy i zalej schłodzonym, roztopionym masłem (80 g).
Ugnieć masę i uformuj z niej korpus w tortownicy wysmarowanej masłem. Wstaw w chłodne miejsce do stężenia. Twaróg wymieszaj z cukrem, sokiem pomarańczowym, jajkami i proszkiem budyniowym. Wlej mieszankę do formy na korpus. Piecz w piekarniku w 160 st. C przez około 60 minut.
Pomarańcze obierz i dokładnie zdejmij z nich białą błonkę na powierzchni. Pokrój je w poprzek w plastry.
Rozgrzej marmoladę. Schłodzony sernik posmaruj marmoladą morelową i udekoruj plastrami pomarańczy tak, aby na obwodzie została krawędź o szerokości około 2 cm.
Posyp cukrem pudrem. Udekoruj miętą i podawaj.
Czas przygotowania: 80 minut (bez czasu na stężenie i chłodzenie) 620 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień