Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ślimaczki biszkoptowe"
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 338
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2612
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 338
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2612
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, białka ubij na sztywno w osobnym naczyniu. Do żółtek dodaj stopniowo przesianą mąkę, kakao, kilka kropli aromatu, a następnie, delikatnie mieszając, dodawaj białka.
Wylej ciasto na blachę wyłożoną pergaminem i piecz 15 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto ułóż razem z papierem na czystej lnianej ściereczce, zwiń ciasno, odstaw do ostygnięcia. Zagotuj mleko i przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu. Przykryj.
Masło zmiksuj. Dodawaj do niego po łyżce chłodnego budyniu. Zmiksuj. Możesz dodać kilka łyżeczek cukru pudru, jeśli lubisz bardzo słodki krem. Wystudzone ciasto pokrój w paski, posmaruj kremem, zwiń w ślimaczki, ozdób.
CZAS: około 1,5 godziny
<strong>Ważne</strong>
Wszystkie dodawane do ciasta biszkoptowego muszą mieć temperaturę pokojową. Jeśli więc planujesz upiec to ciasto, jajka wyjmij z lodówki kilka godzin wcześniej.
Najpierw ubij na sztywno białka ze szczyptą soli, a dopiero potem dodawaj po jednym żółtku, cały czas ubijając. Wiele gospodyń twierdzi, że lepszy jest biszkopt z ciasta ubijanego ręcznie.Źródło: Dobry Tydzień