Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Śliwkowe crumble"
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 942
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 90
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2148
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4167
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 942
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 90
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2148
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4167
Składniki
Śliwki umyj, usuń pestki i pokrój w dużą kostkę. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Owoce posyp mąką ziemniaczaną, wymieszaj. Jeśli lubisz bardziej słodkie desery możesz dodać 1-2 łyżeczki cukru.
Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier wanilinowy, płatki owsiane, cynamon, mielone migdały lub orzechy i wymieszaj łyżką. Dodaj około 10 dag drobno posiekanego masła lub margaryny. Wszystkie kruszonki połącz ze sobą, rozcierając je palcami.
Formę do tarty lub żaroodporne naczynie posmaruj masłem lub margaryną (1 łyżka). Wyłóż owoce i posyp je równomiernie kruszonką. Na wierzchu ułóż wiórki pozostałego masła lub margaryny.
Piekarnik rozgrzej do 180°C, wstaw naczynie żaroodporne i piecz 30-40 minut, aż do zezłocenia kruszonki. Naczynie z ciastem wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut, by lekko przestygło. Podawaj z dodatkiem bitej śmietany albo gałką ulubionych lodów.
<strong>: 70 minut Porcja: 270 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie