Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Smakowite jajka dla malucha"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 483
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1315
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 65
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 352
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 483
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1315
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 65
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 352
Składniki
Jajko jest jednym z głównych symboli Wielkanocy, a także prawdziwą gwiazdą wśród produktów spożywczych. Dziecko znajdzie w nim wszystko, co jest mu potrzebne do rozwoju, m.in. najlepszej jakości białko (budulec organizmu) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol (ważne dla układu nerwowego). Jajka zawierają też wiele witamin i żelazo. Dlatego, choć czasem uczulają, w menu zdrowego malca powinny się znależć 3-4 sztuki tygodniowo. Oto propozycje świątecznych dań dla dzieci - z jajkiem w roli głównej.
Domowy budyń z żółtkiem, po 8. miesiącu życia
<b>:</b>
<b>•</b> 1 szklanka mleka, które pije dziecko
<b>•</b> 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
<b>•</b> 1 żółtko
<b>:</b> Pół porcji mleka wymieszaj z żółtkiem i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, powoli wlewaj do niego to z mąką oraz żółtkiem. Cały czas mieszaj danie, aby nie powstały grudki. Zagotuj całość. Gotowy deser przelej do miseczek. Możesz podać go z deserkiem owocowym lub z przetartymi morelami, malinami czy jagodami. Przepiórcze gniazdka, po 18. miesiącu życia
<b>:</b>
<b>•</b> 4 przepiórcze jajka
<b>•</b> 1 łyżeczka masła
<b>•</b> 2 kajzerki
<b>•</b> 4 łyżki kiełków rzodkiewki
<b>•</b> 1 łyżka oleju
<b>•</b> 4 pomidorki koktajlowe
<b>•</b> oregano
<b>: </b>Pokrój kajzerki w poprzek na kilka cienkich kromek. Posmaruj je masłem. Umyj i osusz kiełki. Ułóż je na kromkach. Sparz jajka, usmaż je na patelni jak sadzone i umieść w gniazdkach z kiełków. Następnie udekoruj kanapki pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami. Każdą posyp odrobiną oregano.
Jajka faszerowane, po 18 miesiącu życia
<b>:</b>
<b>•</b> 3 jaja
<b>•</b> 2 łyżki ugotowanej i posiekanej piersi kurczaka
<b>•</b> 2 łyżki ugotowanego ryżu
<b>•</b> 1 ugotowana i starta marchewka
<b>•</b> 1/2 łyżeczki przecieru pomidorowego
<b>•</b> 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
<b>•</b> 1 łyżeczka majonezu
<b>•</b> 1 łyżeczka koperku
<b>•</b> 4 liście sałaty
<b>:</b> Jaja sparz, ugotuj na twardo, obierz, przekrój i wyjmij żółtka. Połącz je z mięsem, marchewką i ryżem. Utrzyj całość na jednolitą masę. Dodaj przecier, majonez, jogurt i koper. Farszem wypełnij połówki jajek i ułóż je na liściach sałaty.
Kaczuszki, po 2. roku życia
<b>:</b>
<b>•</b> 5-6 łyżeczek twarogu
<b>•</b> 2 jajka
<b>•</b> majonez
<b>•</b> mały kawałek czerwonej papryki
Wielkanocny zajączek, po 3. roku życia
<b>:</b>
<b>•</b> 1 jajko kurze
<b>•</b> 1 jajko przepiórcze
<b>•</b> szczypiorek
<b>•</b> 1 duża rzodkiewka
<b>•</b> 1 ugotowana marchewka
<b>•</b> 2 ziarenka pieprzu
Omlet na słodko, po 2. roku życia
<b>:</b>
<b>•</b> 1 łyżeczka rodzynek
<b>•</b> kilka suszonych moreli
<b>•</b> 2 jajka
<b>•</b> 1 łyżka jogurtu naturalnego
<b>•</b> 2 łyżki mąki pszennej
<b>•</b> 1 łyżeczka masła
Jajeczno-serowe paluszki, po 1. roku życia
<b>:</b>
<b>•</b> 2 jajka
<b>•</b> 3 łyżeczki masła
<b>•</b> 30 dag mąki kukurydzianej
<b>•</b> 2 łyżki śmietany
<b>•</b> 10 dag startego żółtego sera
<b>•</b> szczypta sody oczyszczonejŹródło: Mam dziecko